avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copilul absolvent poate fi coasigurat al unuia din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copilul absolvent poate fi coasigurat al unuia din parinti?

Buna ziua .Am urmatoarea dilema: un angajat are fiul in varsta de 23 de ani , absolvent al facultatii , la zi , sesiunea iulie 2011.Fiul nu inregistreaza nici un fel de venit. Intrebarea mea este daca mai poate fi trecut ca si coasigurat la tatal lui. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: patriciaadina , utilizator 11:29, 30 Ianuarie 2012
Doar soţia/soţul sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate medical, pot beneficia de toate facilităţile pe care le oferă o asigurare medicală, în calitate de coasiguraţi.
Poate fi trecut in intretinere la tata. Dar nu va beneficia de asigurare de sanatate decat 3 luni dupa absolvirea facultatii.

HG nr.44/2004 - norme de aplicare a Codului Fiscal

90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.
94. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator
patriciaadina a scris:

Buna ziua .Am urmatoarea dilema: un angajat are fiul in varsta de 23 de ani , absolvent al facultatii , la zi , sesiunea iulie 2011.Fiul nu inregistreaza nici un fel de venit. Intrebarea mea este daca mai poate fi trecut ca si coasigurat la tatal lui. Va multumesc mult.


Il puteti trece la deducere suplimentara, dar nu poate fi coasigurat la sanatate.
Persoana aflata in intretinere nu este intotdeauna acelasi lucru cu coasiguratul

Extras din Legea 95 /
ART. 213*) (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi,
inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu
realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat CalugaruFelicia CalugaruFelicia Buna ziua Am o intrebare la dvs ce acte sunt necesare sa prezint la servici pentru al lua pe fiul meu de 23 de ani in intretinere pentru ca nu mai lucreaza ... (vezi toată discuția)
Coasigurati vs. persoane in intretinere denisa2011 denisa2011 Care este diferenta intre coasigurati si persoane in intretinere? nu este acelasi lucru?as vrea o baza legala va rog (vezi toată discuția)
Coasigurati si persoane aflate in intretinere - diferente irina_iris_19 irina_iris_19 explicati-mi si mie diferenta dintre cele 2 categorii!daca e coasigurat nu e automat aflat in intretinere?pe decl 112 se trec coasiguratii in baza ... (vezi toată discuția)