concret: contractul de munca a fost desfacut conf art 65, alin 1 din codul muncii (relocarea sediului angajatorului la peste 60 de km de localiatatea de domiciliu a angajatului) la data de 01 ianuarie 2011. pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie angajatorul a acordat, conform contractului colectiv de munca, salarii compensatorii (platile s-au efectuat in zilele de 12.01 pentru luna decembrie, 12.02 pentru luna ianuarie, 12.03 pentru luna februarie) pentru care s-au retinut si au fost virate statului contributiile sociale si impozitul pe venit. incepand cu data de 09.02.2011 beneficiez de ajutor de somaj. dosarul de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului mi-a fost refuzat pe motiv ca in luna ianuarie nu am fost nici salariat, nici somer, (,,nu indepliniti stagiul de eligibilitate") chiar daca am obtinut venit impozabil.
in alta ordine de idei, chiar si asa, copilul s-a nascut pe data de 14 octombrie, cele 12 luni anterioare nasterii nu pot fi considerate de la 14 oct 2010, pana pe 13 oct 2011? ce pot face in continuare?
cu multumiri, alina carmici
Situatie:
Sunt considerate venituri din salarii veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulentele, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea şi se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
2. Incepand cu iunie 2010 si Codul fiscal considera ca salariile compensatorii acordate in urma concedierii sunt venituri de natura salariala si sunt impozitet, deci pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
3. Pentru a fi sigura nu strica sa faceti o intrebare si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
multumesc frumos! si o ultima intrebare: pot fi considerate cele 12 luni anterioare nasterii copilului, strict 12 luni? daca copilul s-a nascut pe 14 octombrie, pot fi socotite cele 12 luni incepand de pe 14 octombrie 2010? de fapt asta a fost si recomandarea ministerului muncii fata de situatia de fata, recomandare de care nu se tine cont... credti ca ajuta cu ceva faptul ca , independent de vointa mea, am intarziat la plata ajutorului de somaj pana pe 9 februarie? m-am prezentat la ofm pe 26 ianuarie, imediat ce mi-a fost eliberat carnetul de munca, dar in cartea de identitate era trecut domiciliul incomplet, respectiv numele strazii, fapt ce a necesitat preschimbarea respectivei carti de identitate. pot face dovada ca m-am prezentat la timp la ofm. multumesc inca o data!
1. Din OUG 111/2010 reiese ca luna in care s-a nascut copilul este luata in considerare pentru stabilirea indemnizatiei pentru CCC:
Art.3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
2. Eu va recomand sa luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, cea care a proba si plateste indemnizatia pentru CCC si unde o sa primiti cele mai competente lamuriri.