avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi minor sau dreptul la copilarie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi minor sau dreptul la copilarie

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu citeva sfaturii pentru situatia urmatoare:
fratele meu a divortat anul trecut, din casatorie rezultind un minor care acum se afla in grija mamei. O perioada fratelui nu i s-a acordat dreptul de a pastra legaturi cu minorul, aceasta intimplindu-se doar dupa o actiune in instanta. Pentru a intelege cit mai bine situatia doresc sa va precizez ca divortul a fost introdus de fosta mea cumnata aceasta avind o relatie extraconjugala in ultimul an de casatorie inaintea divortului. Imediat dupa divort a parasit domiciliul comun in care a locuit cu fratele meu mutindu-se cu actualul concubin ,luind cu ea copilul. In momentul de fata fratele meu pastreaza legatura cu minorul telefonic si prin luarea copilului la domiciliul sau de doua ori pe luna , insa copilul( 9 ani) povesteste in ce conditii locuieste , mai exact locuieste cu chirie intr-o pensiune care se inchiriaza in perioada sezonului cald intr-o camera cu baie, mama sa locuind cu concubinul intr-o alta camera in aceeasi cladire, in camera este destul de frig neexistiind instalatii de termoficare. Atit mama cit si concubinul acesteia lucreaza in ture , copilul fiind incuiat in casa si lasat fara mincare cite 12 ore, mama il bate si tipa la el iar concubinul mamei tipa deasemenea( nu este un copil problema).Vorbind cu copilul la telefon ,acesta mi-a spus in repetate rinduri ca vrea sa se arunce pe geam, deasemeni copilul dupa ce povesteste citeva lucruri din ce se intimpla in actuala resedinta il roaga pe fratele meu sa nu ii spuna nimic fostei sotii intrucit aceasta fie il cearta , fie il bate. Intrebarile mele catre dumneavoastra sunt : ce poate face fratele meu sau cui se poate adresa pentru a evita pe viitor ca minorul sa se mai afle in asemenea situatii sau daca fratele meu poate lua minorul de la fosta sotie?, carei autoritati tutelare trebuie sa se adresaze fratele meu daca fosta sotie locuieste fara forme legale in localitatea X, are domiciliul in localitatea Y ca si fratele , iar ambele localitati apartin de judetul Z? Poate fratele meu sa sesizeze autoritatea tutelara cind minorul se afla singur acasa atit ziua cit si noaptea? Poate fi deschisa acum actiune in instanta pentru ca minorul sa aleaga cu care dintre parinti doreste sa locuiasca? Are vreo relevanta faptul ca mama a suferit citeva depresii si o tentativa de suicid? Ce alte solutii mai exista? Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 11:17, 30 Ianuarie 2012
poate sa se adreseze in primul rand autoritatii tutelare unde sta copilul si sa ceara prin plangere la politia locala( unde locuieste minorul), investigatii privind rele tratamene aplicate minorului!!!In alta ordine de idei , poate sa introduca dupa ce are rezultatul investigatiilor,actiune in instanta de incredintare a minorului!!!Tinand cont de situatia expusa se recomanda urgenta actiunilor...si dv puteti sa faceti acest lucru fiind ruda cu minorul!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor si relatii la dgaspc dannyell1977 dannyell1977 buna ziua.sunt in proces de divort si avem impreuna un copil in varsta de 6 ani.ea a intentat ordonanta presedentiala si a obtinut domiciliul la ea,aceasta ... (vezi toată discuția)
Ce pot face?- neintelegeri intre parinti mihainecula mihainecula Au trecut mai bine de 2 ani de la divort si lucrurile, in loc sa se clarifice, mai rau se complica! In urma divortului am cazut de comun acord cu custodie ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor rosuvicki rosuvicki Am mai multe nelamuriri: Sotul meu a fost casatorit anterior, in urma divortului a cedat copilul minor pentru crestere si educare mamei, deoarece a tinut cont ... (vezi toată discuția)