avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... conventie civila cu un consilier juridic pt. ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

conventie civila cu un consilier juridic pt. consultanta si reprezentare

Se poate incheia conventie civila intre o firma si un consilier juridic pentru consultanta si actionarea in judecata a unui debitor? Mentionez ca nu se justifica CIM deoarece avem nevoie de un jurist doar in acest caz si nu permanent! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 15:36, 2 Noiembrie 2008
Este posibila incheierea unui astfel de contract de prestari servicii, in aceasta situatie.
Oare nu contravine încheierea unei convenţii civile prevederilor art.2, 3 şi 4 din L.514/2003? Convenţia civilă poate fi asimilată raportului de muncă, respectiv statutului de salariat?

E doar o întrebare, nu o afirmaţie. elis, aş vrea să detaliaţi, dacă se poate. Chestiunea este de interes pentru mulţi consilieri juridici.

Convenţia civilă (sau exercitarea profesiei sub această formă) aduce cu practicarea avocaturii, atîta vreme cît raportul dintre reprezentat (societatea comercială) şi reprezentant (consilierul juridic) nu îşi are izvorul într-un contract de muncă.

Liviu S.Bordaş
Disputele create in jurul conventiilor civile au fost generate de faptul ca aceste conventii sunt vazute de catre organele de control in domeniul muncii ca fiind forma mascata a unui contract de munca.
Odata cu ultimele modificari ale Codului muncii, durata timpului de munca nu mai reprezinta un criteriu de diferentiere. Durata saptamanii de lucru nu mai este limitata inferior la cele zece ore (echivalentul programului de doua ore/zi), aceasta insemnand ca se poate incheia un contract de munca cu timp partial pentru orice fractiune de norma. Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.
Elis, va multumesc pentru coerenta si pertinenta raspunsului! Va rog sa imi spuneti si cum si unde se inregistreaza o conventie civila de acest gen si care sunt cheltuielile firmei noastre cu o astfel de forma a raportului contractual! Sper ca nu am abuzat prea mult de bunavointa Dvs. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent intrebare YNAA YNAA Din cate stiu contractul de prestarii servicii nu beneficiaza de o reglementare speciala. Stie cineva de un timp min. sau max. impus (prin vreo norma legala) ... (vezi toată discuția)
Conventia civila de prestari servicii hevior hevior Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)
Conventie civila mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este diferenta intre o conventie civila de prestari civila si un contract individual de munca? Va ... (vezi toată discuția)