avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin PFA?
Discuție deschisă în Traduceri

Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin PFA?

Buna ziua, as vrea sa-mi obtin si eu autorizatia de traducator(fiind absolvent al Facultatii de Litere), dar nu vreau sa prfesez pentru moment, motiv pentru care as prefera sa nu devin P.F.A. Intrebarea mea este: ce se intampla daca trimit actele necesare autorizatiei de traducator, merg la tibunal pentru a fi luata in evidenta,dar nu merg la financiar...autorizatia o vreau in ideea ca-mi poate fi de folos vreodata in profesia mea, si nu vreau sa platesc niste taxe avand in vedere ca n-o sa am niciun venit.
Puteti proceda la demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei insa, odata ce o veti dobandi va trebui sa anuntati institutiile mentionate ca nu desfasurati nici o activitate de traduceri pana la constituirea PFA - profesie liberala. Acest demers trebuie facut pentru urmatoarele motive:

1. Sa nu va fie solicitate serviciile in cadrul tribunalelor, judecatoriilor, etc.(caz in care va trebui sa refuzati sa prestati si riscati sa va fie anulata autorizatia pentru 2 refuzuri/an)
Art. 5. - (1) Ministerul Justiţiei intocmeşte listele cu interpreţii şi traducătorii autorizaţi, precum şi cu cei prevăzuţi la art. 61 alin. (4), pe care le comunică Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetului Naţional Anticorupţie şi curţilor de apel.
(2) Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va comunica listele cu interpreţii şi traducătorii autorizaţi parchetelor din subordine.
(3) Curţile de apel vor transmite aceste liste tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţiile lor.
(4) Listele se comunică, de asemenea, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Uniunii Naţionale a Barourilor din Romania şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, care le vor aduce la cunoştinţă, după caz, organelor de cercetare penală din subordine, birourilor notarilor publici, barourilor de avocaţi şi birourilor executorilor judecătoreşti.

[ link extern ]

2. Sa nu aveti surpriza neplacuta sa raspundeti in fata Administratiei Financiare (in urma colaborarii dintre institutii, administratia financiara va sti ca v-ati autorizat si poate considera ca obtineti venituri fara a fi inregistrata legal la fisc).
Potrivit art. 6 alin. (7) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 178/1997 [...] aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1054/2005, listele cuprinzând traducătorii şi interpreţii autorizaţi vor fi comunicate şi Ministerului Finanţelor Publice, în vederea impozitării persoanei fizice autorizate.

[ link extern ]
Potrivit art. 61 din lege: Interpreţii şi traducătorii autorizaţi sunt obligaţi să solicite, în termen de 60 de zile de la data autorizării, luarea în evidenţă la tribunalul în circumscripţia căruia domiciliază. Precizăm că termenul de 60 de zile reprezintă un termen de recomandare, traducătorii şi interpreţii autorizaţi putând îndeplini această obligaţie şi după expirarea termenului legal. Traducătorii şi interpreţii autorizaţi nu pot desfăşura activităţi de traducere şi interpretare până la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare.
2. Conform aceleiaşi prevederi legale, interpreţii şi traducătorii autorizaţi au obligaţia să notifice emitentului autorizaţiei (Ministerul Justiţiei), în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbări ale situaţiei lor în urma cărora condiţiile de acordare a autorizaţiei nu mai sunt îndeplinite.
3. De asemenea, în cazul în care interpreţii şi traducătorii îşi schimbă numele, domiciliul, reşedinţa sau numărul de telefon, au obligaţia să aducă la cunoştinţă această situaţie, în termen de 60 de zile de la data modificării, Ministerului Justiţiei şi tribunalului unde sunt luaţi în evidenţă.
Până la data îndeplinirii celor trei obligaţii, interpreţii şi traducătorii nu pot desfăşura activitatea de traducător şi interpret.

[ link extern ]
L.C.
Va multumesc mult pentru informatiile oferite!
Cu placere.
Revin cu sugestia de a amana procedura de obtinere a acestei autorizatii daca nu veti profesa prea curand in domeniu pentru a nu avea griji inutile. Curand, procedurile de obtinere a autorizatiei vor fi simplificate prin modificari aduse la anumite articole din legea 178/1997, respectiv, durata eliberarii autorizatiei se va face in 30 de zile de la data depunerii cererii (fata de 60 cum este in prezent). Alte modificari ce vor fi introduse prin noul proiect le puteti vedea aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru orice alte nelamuriri, va recomand topicul de traduceri din cadrul acestui forum in care puteti gasi multe informatii utile traducatorilor.
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
"listele cu interpreţii şi traducătorii autorizaţi "ce treaba are cu cei care au LICENTA , nu inteleg rationamentul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
olden, utilizator
Rationamentul este al M.J. si reglementeaza obligatiile traducatorului care a obtinut, in urma cererii, autorizatia de traducator (nu am facut referie la nici-o licenta...:-/)
Discutia se refera la eventuale probleme ce pot apare in cazul in care detinatorul, dupa obtinerea autorizatiei de la MInisterul Justitiei, nu procedeaza la inregistrarea la Administratia Financiara pentru a profesa in baza acesteia.
Recititi situatia expusa de utilizatorul justmyself si veti gasi rationamentul.
L.C.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat DASY DASY As vrea sa stiu pentru ce domeniu trebuie sa sustin examenul de traducator autorizat pentru a utea colabora (on line) cu un birou de traduceri autorizate? (vezi toată discuția)
Pfa cursuri, meditatii. autorizatie traducator mj. CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat de ministerul justitei, pot profesa fara a fi inregistrat la administratia financiara ? horhiana horhiana Sunt traducator autorizat de Ministerul Justitiei. Am stampila si autorizatia, insa nu am profesat pana acum. Intrebarea mea este daca pot presta servicii fara ... (vezi toată discuția)