avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri PFA cursuri, meditatii. Autorizatie traducator MJ.
Discuție deschisă în Traduceri

PFA cursuri, meditatii. Autorizatie traducator MJ.


Buna ziua,
As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie:
- am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat
-doresc sa infiintez un PFA care sa aiba ca si principala activitate Consultanta (cursuri, meditatii etc), dar care sa cuprinda si traduceri/interpretariat.
Am inteles ca autorizarea de catre MJ are un regim separat de inregistrare la organele fiscale (nu la Registrul comertului ci la administratia financiara de care apartin) si exclude alt tip de activitate din care pot avea venituri (cursuri de exemplu).
2 PFA stiu ca nu se pot face. Care este solutia sa imi pot exercita activitatile dorite : consultanta (cursuri, meditatii) + traduceri autorizate/interpretariat impreuna?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 09:18, 25 Aprilie 2014
Din pacate nu se pot desfasura ambele activitati impreuna sub aceeasi forma juridica.
1. Traducerile autorizate, ati inteles bine, au regim separat ca profesie liberala inregistrata la administratia financiara

2. Cursuri, meditatii ...vad 2 variante
a. in colaborare prin contract de munca partial sau nu
b. constituirea unu PFA la Reg. Com. pe baza documentului initial cu care ati obtinut autorizatia de la Min. Justitiei....veti avea de facut contabilitati separate, facturi separate...totul separat...
Varianta b. am citit-o aici in forum, astfel a procedat un alt traducator...pentru mine pare ridicol sa platim contributii si impozite duble dar este alegerea fiecaruia...

Am observat ca in cazul altor profesii liberale se pot adauga pe formularul 070 alte activitati...(tot de doua sau x contabilitati este vorba) poate faceti o cercetare si in acest sens.
O zi placuta!
L.C.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns!
Ca sa fac un rezumat al pasilor pe care trebuie sa ii urmez:
- ma voi inregistra ca traducator/interpret autorizat de MJ la Administratia financiara de care apartin? (nu la Registrul Comertului). Voi da chitanta pentru activitatile mentionate si se tine contabilitate pentru aceasta forma de...PF (persoana fizica) presupun?
- doresc sa deschid acel PFA cu activitatea de cursuri limbi straine (nu stiu codul caen exact) astfel merg la ORC si, pe baza diplomei de licenta deschid PFA si voi avea o alta stampila, alte facturi etc.
Practic eu voi putea "exista" ca Popescu Ion PFA si, respectiv Popescu Ion Traducator autorizat, si voi tine contabilitati pt fiecare dintre cele 2 activitati?!!!

Din cate stiu pe un PFA "normal" se pot trece mai multe activitati si se tine o singura contabilitate...Aici de ce autorizarea ca traducator exclude posibilitatea de a face si cursuri (in cazul meu) pe aceeasi forma de inregistrare fiscala?!!
Da.
Va inregistrati ca traducator autorizat - profesie liberala, la adm. fin. si din punct de vedere fiscal veti respecta prevederile care fac referire la PFA normal.
Informatiile pe care le-am oferit mai sus provin din afirmatii facute de alti utilizatori care au intampinat aceasta problema.
Solutiile oferite pot fi verificate de Dvs., in baza situatiei specifice pe care o aveti, la institutiile respective.

Din cate stiu pe un PFA "normal" se pot trece mai multe activitati si se tine o singura contabilitate...Aici de ce autorizarea ca traducator exclude posibilitatea de a face si cursuri (in cazul meu) pe aceeasi forma de inregistrare fiscala?!!

Adevarat, pe PFA normal se pot inregistra mai multe activitati insa cea de traducator autorizat de Ministerul Justiiei nu se poate inregistra. Legea 178/1997 specifica in mod clar ca traducatorii detinatori ai autorizatiei se pot inregistra numai la Adm. Fin.

Realizarea altor tipuri de activitati de cursuri, meditatii, etc., sunte excluse deoarce, desi eu nu am gasit nicio prevedere legala in acest sens, se pare ca Ministerul Justitiei pretinde sa nu ne prevalam de autorizarea oferita si stampila care mentioneaza Minsiterul Justitiei pentru alte institutii sau entitati, ci doar pentru traducerile juridice care au legatura cu institutiile: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti, birourile notarilor publici, avocaţi şi executori judecătoreşti.
Aceasta afirmatie a fost facuta de un traducator, aici in forum (nu gasesc mesajul acum) care chiar aprocedat la infiintarea unui PFA la Reg. Com. pentru a desfasura alte activitati conexe traducerilor din alte domenii.

Cand va inregistrati la Adm. Fin., veti completa formularul 070, cititi atent instructiunile si intrebati functionarul daca puteti inregistra si activitatea de cursuri bifand optinunea pe acelasi formular si daca se poate, intrebati despre contabilitate, daca trebuie tinuta separat sau nu....
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa consultanta si traduceri autorizate CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Traducator-profesie liberala Cody69 Cody69 Buna ziua. M -ar interesa sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez pentru a deveni traducator autorizat dupa ce imi obitin autorzatia de la MJ. Este ... (vezi toată discuția)
Traducãtor autorizat înregistrat la onrc sau la administraþia financiarã? manuela_rbru manuela_rbru Buna ziua Sunt absolventa de litere (franceza engleza ) si din 2002 sunt traducator autorizat de Ministerul Justitiei . Gandindu- ma in ultimul timp ca e ... (vezi toată discuția)