avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gradul II + Intreprindere ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gradul II + Intreprindere Individuala

Buna ziua,

Sunt in pensie de invaliditate grad II din 2008 dar intre timp am avut si o Interprindere Individuala.

Acum in Januarie 2012 mi-a venit decizia de suspendare a pensiei din aceasta cauza. Sunt consitient ca ecest lucru este perfect normal, deoarece nu poti sa cumulezi pensia de invaliditade de grad II cu niciun alt venit. Intrebarea mea este:

- trebuie sa restituez pensia dobandita in anii anteriori?
- daca da, atunci de cand se aplica legea respectiva, adica de cand trebuie sa restituiez pensia dobandita "ilegal".

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:39, 1 Februarie 2012
mik_zoltan a scris:
- trebuie sa restituez pensia dobandita in anii anteriori?

Nu toata pensia. Debitele se recupereaza de la beneficiari cu respectarea termenului de prescriptie de 3 ani prevazut la art. 179 din Legea nr. 263/2010.

mik_zoltan a scris:
- daca da, atunci de cand se aplica legea respectiva, adica de cand trebuie sa restituiez pensia dobandita "ilegal".

Ar fi trebuit sa primiti o decizie de debit in care sa fie scrisa exact perioada. Regula este ca se merge pe trei ani in urma de la data constituirii debitului. Data constituirii debitului va fi mentionata in decizia de debit. De exemplu, daca debitul este constituit in ianuarie 2012, va trebui sa restituiti pensia primita din ianuarie 2009 pana la data suspendarii platii pensiei.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns!

Mai am o intrebare:

- in cer termen trebuie restituita pensia dobandita necuvenit? Toata suma de odata, sau partial in termen de 3 ani (x ani, x luni etc.)

Deasemenea, daca acum eu schim proprietarul la I.I. atunci se va continua plata de pensie anticipata, iar suma dobandita necuvenit va fi gradual retinuta din urmatoarele plati?
mik_zoltan a scris:
- in cer termen trebuie restituita pensia dobandita necuvenit? Toata suma de odata, sau partial in termen de 3 ani (x ani, x luni etc.)

Niciodata nu a fost solicitata restituirea intregului debit, adica restituirea intregii sume primite cu titlu de pensie dobandita necuvenit. Problema este ca plata pensiei este suspendata, deci teoretic vor fi executate silit orice alte venituri si/sau bunuri mobile sau imobile, daca este cazul, pana la concurenta sumei. Casele de pensii procedeaza la executare silita potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 181 din Legea nr. 263/2010).

mik_zoltan a scris:
Deasemenea, daca acum eu schim proprietarul la I.I. atunci se va continua plata de pensie anticipata, iar suma dobandita necuvenit va fi gradual retinuta din urmatoarele plati?

Renuntati la I.I. si solicitati reluarea in plata a pensiei. Solicitarea reluarii in plata a pensiei se face in scris, in temeiul art. 115 din Legea nr. 263/2010, si se depune la casa de pensii. Daca pensia se reia in plata, adica daca veti primi pensie, atunci casa de pensii va putea pune poprire pe aceasta, retinand lunar o treime din pensie pana la concurenta sumei datorate. In aceasta situatie, casa de pensii nu va mai recurge la alte modalitati de executare silita prevazute de Codul de procedura fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire bani casa de pensii daniel1948 daniel1948 Buna ziua Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea ... (vezi toată discuția)
Decizie privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale StanescuMihai StanescuMihai Buna seara, Am si eu o problema referitor la o decizie ce priveste recuperarea unor sume incasate necuvincios cu titlu de prestatii de asigurari sociale . Am ... (vezi toată discuția)
Abuz si bataie de joc ContSters290705 ContSters290705 La tatal unei cunostiinte in 2008 i-a fost recalculata pensia aceasta crescand de la 800 lei la 2100 lei sesizand ca ceva nu este in regula sa adresat ... (vezi toată discuția)