avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Protectia datelor cu caracter personal si internetul
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Protectia datelor cu caracter personal si internetul

Buna ziua!
Cunoscand faptul ca sedintele de judecata sunt publice, nu am nimic impotriva in a comunica date din dosar pe portalul instantelor de judecata, acestea fiind profilate in a prezenta informatii specifice domeniului in cauza. Insa mi se pare un abuz, o lipsa a deontologiei profesionale si o incalcare a principiului respectarii datelor cu caracter personal din moment ce la o prima cautare a numelui meu apar aspecte si detalii ale vietii personale si profesionale la care nu sunt de acord sa aiba acces toti utilizatorii unui calculator.

Concret, chiar daca au fost pronuntate in favoarea mea, nu sunt de acord ca toate detaliile litigiilor de munca in care am fost implicata sa fie " accesate" atat de facil pe site-rile spete.info si firme.info. Cel putin sa fi folosit initialele numelui si sub nici o forma sa nu apara numarul/data/instanta, etc . Este curios faptul ca daca doresc sa aflu date despre proces prin site-ul firme.info , mi se solicita o taxa. Dar daca dau criteriu de cautare numele meu, instantaneu apar datele pe care vi le-am prezentat.
Mentionez faptul ca am sesizat prin mesaje repetate administratorii acestor site-uri (nu exista date de identificare, nici adresa, nimic) dar nu am primit nici un raspuns.

Am rugamintea asadar sa va exprimati un punct de vedere specializat cu privire la aceasta situatie care imi creeaza prejudicii pana la urma si sa ma consiliati in acest sens.
Multumesc respectuos!
Cel mai recent răspuns: lukate , utilizator 03:43, 26 Aprilie 2012
Este o lege(Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal
si libera circulatie a acestor date) care, normal, ar trebui sa va protejeze. Dar art. 5 lit. "e" din aceasta lege, permite publicarea acestor date, pentru a arata o oarecare transparenta a sistemului nostru de justitie.Mai este si Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice .dar ce folos? ...Din cele mai vechi timpri, pentru a ne pastra intimitatea, am imprejmuit ograda cu un gard... Acum, cu aparitia tehnicii moderne (internet, camere de supraveghere etc.) acest gard dispare. Se pare ca este tributul pe care trebuie sa-l platim progresului.Este adevarat ca nu era mai bine cand vestile erau aduse de curieri sau de porumbei, este adevarat ca internetul ne deschide orizonturi nebanuite, dar si cate necazuri ne aduce....
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
const_be, utilizator
Va multumesc frumos pentru feed-back! Cunosc continutul acestor legi in vigoare si niciodata nu i-am inteles pe cei care-si "posteaza" viata personala pe diverse "platforme si motoare de cautare". Aici este si problema ! Independent de vointa mea au aparut aceste informatii clasificate ca fiind publice si accesibile "publicului larg". Intrebarea este ce tip de activitate desfasoara administratorii acestor site-uri ? ( care ei, administratorii, nu pot fi identificati si trasi la raspundere) Nu inteleg cum din mii si mii de dosare existente pe portalul instantelor de judecata au fost interesati tocmai de ale mele. As fi foarte curioasa sa aflu daca se poate face acest lucru si la solicitarea unor terte persoane " care-ti vor binele".
Si eu lucrez cu dosare, si eu formulez solutii dar ce-ar insemna sa pretind ca aceste date sa aiba caracter public?! Nici nu vreau sa ma gandesc! Oricum exista niste norme , un cod al deontologiei profesionale, un contract de confidentialitate, etc. Consider ca ar trebui sa fie valabile si in domeniul justitiei. Cu atat mai mult.
Interesant este urmatorul aspect: cand am solicitat sa sterg datele continutului paginii de google , cu date din dosar, mi s-a solicitat motivul pentru care vreau sa fac asta. Cand ii intreb eu pe ei ....

Se poate solutiona foarte simplu: sa fie transparenta dar cei care doresc sa vada un dosar sa o faca in scris, in baza unei cereri si lor sa li se ceara motivul pentru care sunt interesati de dosarul meu . Nu, mie!
Oricum , pana nu rezolv aceasta situatie revoltatoare nu ma las. Pentru ca ne aflam pe Avocat.net astept cu nerabdare si alt raspuns.

Inca o data multumesc frumos! Toate bune!
Buna ziua,

Draga domnule/doamna bim2012, ma aflu in aceeasi situatie, ingrata, in care datele mele cu caracter personal, au fost facute publice, fara acceptul meu, pe site-ul firme.info si sunt la fel de revoltat ca si dumneavoastra. As dori sa putem intra cumva in legatura, daca se poate, prin intermediul site-ului avocatnet.ro, deoarece nu mi se pare corect ca aceste date cu caracter personal sa poata fi accesate de catre orice persoana care tasteaza numele meu pe oricare din motoarele de cautare.

Mentionez ca nu ma refer la societatea cu care am intrat in conflict de munca ci strict la persoana mea. Indiferent de rezolutia instantei nu accept ca imaginea mea sa fie terfelita.

Nu este admisibil ca sa se ajunga pana acolo sa mi se publice pana si adresa unde locuiesc Str., Bl, Ap....etc. Nu mai spun si de numele complet. Nu este suficient ca acest conflict mi-a adus multe clipe neplacute, acum mai are si imaginea mea de suferit...

Fie ele si publice sedintele de judecata, ma intreb cum isi poate permite cineva sa faca asemenea lucruri? Cu siguranta doar niste dezaxati, care ori au de castigat bani din asta, ori pentru hrana orgoliului propriu rezultat in urma unor grave dezechilibre la nivel psihic.

Deasemenea as intreba moderatorul care sunt sansele de reusita intr-un eventual proces pe care cu siguranta o sa-l intentez impotriva administratorului site-ului?
As dori sa stiu daca pot afisa o adresa de e-mail - pentru a intra in contact si cu alte persoane care se gasesc in aceeasi situatie - unde pot fi contactat.

Multumesc tuturor care au dat curs acestui subiect si astept reactii!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergere nume publicatii online mihaitanase566 mihaitanase566 In urma cu vreo 6 ani, am primit in urma unei infractiuni, 2 ani cu suspendare cu supraveghere. Focul tineretii si anturajul prost m-au adus in aceasta ... (vezi toată discuția)
Www.spete.info mirelatm mirelatm Buna ziua, Pe site-ul spete.info exista publicat un dosar in care am fost parte si care este accesabil la o prima cautare in google a numelui meu. Nu doresc ... (vezi toată discuția)
Publicarea datelor cu caracter personal ContSters255696 ContSters255696 Buna ziua, Exista site-uri precum www.monitorul-oficial.org care nu numai ca publica date cu caracter personal, dar de asemenea, permit si motoarelor de ... (vezi toată discuția)