avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord vecini inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord vecini inchiriere spatiu comun

Buna ziua,
Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest uscator sunt decedati iar apartamentul este locuit de unul dintre cei doi copii ai acestora, fara a avea insa succesiunea facuta. Care este calea de rezolvare legala in aceasta situatie, avand in vedere ca am nevoie de acordul vecinilor direct afectati de vecinate?
La as. prop. faceti o cerere in acest sens. Sigur, cererea dvs. va fi discutata cu proprietarii din scara si se va lua o hotarare in acest sens.
Faza cu acordul proprietarilor direct afectati nu cred ca are o importanta prea mare. Acum depinde si de ce vreti sa faceti cu acel spatiu, dar daca sunteti proprietar in scara si vreti sa inchiriati acel spatiu pentru o activitate relativ domestica, atunci cred ca este ok.
Faceti in asa fel incat sa inchiriati spatiul cu forme legale de inchiriere, cu clauze clare de-o parte si de cealalta.
c0st3l a scris:

Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest uscator sunt decedati iar apartamentul este locuit de unul dintre cei doi copii ai acestora, fara a avea insa succesiunea facuta.

Asa cum s-a spus mai sus, faceti demersuri la asociatie, discutati cu presedintele asociatie. Contractul de inchiriere se face intre asociatie (presedinte) si chirias, dar trebuie sa tineti cont de vecinii direct afectati indiferent ca acestia sunt proprietarii sau urmasii, mostenitorii proprietarilor.
Chiar daca mostenitorii nu si-au facut succesiunea ei sunt aceiasi vecini ai dumneavoastra. Corect este sa-i respectati ca pe adevaratii proprietari si sa obtineti acordul lor.
Sa spunem ca, avand in vedere ca vecinii direct afectati nu sunt inca proprietari, asociatia va inchiriaza peste vointa lor, adica stiind clar ca acestia, urmasii nu sunt deacord. O stiti si dumneavoastra ca intre vecini, dar treceti peste vointa si intelegerea cu el.
Dumneavoastra inchiriati, folositi spatiul, amenajati, cheltuiti.. si peste 2 luni urmasii fac dezbaterea, devin proprietari de drept si-atunci solicita rezilierea contractului dumneavoastra si cer eliberarea spatiului... Si au toate sansele sa reuseasca.
Asa ca este mult mai bine sa tineti cont acum de vecinii dumneavoastra, de opinia lor si sa-i lamuriti acum sa va dea acordul, decat sa fiti de pe acum in divergente cu ei.
Daca acum obtineti acordul lor acesta are sau poate avea valabilitate si dupa ce acestia devin proprietari, iar sansele lor de a se intoarce impotriva dumneavoastra sunt minime mai tarziu.
Va multumesc pentru raspuns!
Nici nu aveam de gand sa-i omit pe vecini. Problema mea este alta: in ce conditii, in urma succesiunii, al doilea mostenitor poate solicita rezilierea contractului de inchiriere, desi el nu locuieste in respectivul bloc?
Rezilierea contractului de inchiriere o poate solicita catre asociatia de proprietari orice vecin direct afecta sau nu. Daca deranjati un vecin sau altuia i se pare ca nu respectati linistea, ori cineva vrea ca spatiul sa fie folosit din nou in comun..., sunt multe motive pe care orice vecin le poate invoca si cere conducerii asociatie sa rezilieze contractul de inchiriere, inclusiv cuantumul chiriei.
Sigur ca cei din conducerea asociatiei au un rol important in aplanarea sau nu, in respingerea sau nu a unor asemenea solicitari
Proprietate, ca este individuala sau comuna - este sfanta, in sensul ca este recunoscuta, legiferata, respectata sau ce mai vreti dvs. Nimeni nu contesta acest lucru.
Avand in vedere ca sunt administratorul unei as. locatari destul de mare - 11 blocuri, 19 scari - pot sa va spun ca fiecare scara de bloc are cate un spatiu, asa-zis uscator. Sigur, avand in vedere cele scrise mai sus despre proprietate, proprietarii singuri sunt in masura sa foloseaca cu chibzuinta acel spatiu, sa nu-l foloseasca, sau sa-l las in paragina.
Nu vreau sa extind discutia la alte spatii asemanatoare (mii de asemenea spatii), dar la noi, toate aceste spatii (uscatoare cum ziceam) nu sunt folosite in scopul pentru care au fost proiectate, ci pentru depozitarea a tot felul de lucruri, de cele mai multe ori inutile dar care au ceva valoare sentimentala pentru proprietari. Exemplu, in urma unei discutii asemanatoare celei din topic - practic unul dintre proprietari vroia sa inchirieze acel spatiu, proprietarii adunati nu au fost de acord in majoritate deoarece proprietarii de la et. 4 (acolo este spatiu) nu au fost de acord deoarece doi dintre ei ocupasera acel spatiu cu tot felul de obiecte si nimicuri care nu mai foloseau la nimic de ani de zile. Ne-am deplasat acolo si am constatat:
- doua saltele vechi pe care nici-un boschetar nu ar fi dormit, insa unul dintre proprietari ne-a zis ca pe acea saltea au crescut copiii lui, cum sa o arunce; pai nu o arunca, curat-o de praf, inrameaz-o si pune-o pe un perete in dormitorul copiilor sa stie si ei despre ce este vorba;
- cateva draperii scorojite, demodate;
- un landou vechi, murdar si ruginit;
- niste butoaie de plastic, probabil nefolosite de ani de zile,
- cateva damingene murdare, multe sticle si borcane aflate pe un raft in deriva...;
- un teanc de haine bine prafuite (sa le zicem haine, dar cu indulgenta),
- alte hurdubale - toate intr-un praf si o mizerie de nedescris...

Deci aceasta este proprietatea comuna pentru care cei doi vecini sau opus categoric inchirierii pentru o suma nici mare, dar care luna de luna se aduna in fondul de reparatii a scarii respective. Toata tevatura a esuat si, iata, au trecut deja vre-o 5 ani de atunci, valoarea sentimentala a ciuveelor a crescut si nu dau sfaturi, dar maine-poimane statul nostru aflat in cautare de resurse financiare poate deschide un muzeu national in care sa expuna aceste obiecte ca apartinand patrimoniului national!

Asta e pe la noi si nu vreau sa cred ca si la dvs. este la fel...

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)