avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord vecini inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord vecini inchiriere spatiu comun

Buna ziua,
Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest uscator sunt decedati iar apartamentul este locuit de unul dintre cei doi copii ai acestora, fara a avea insa succesiunea facuta. Care este calea de rezolvare legala in aceasta situatie, avand in vedere ca am nevoie de acordul vecinilor direct afectati de vecinate?
Daca in AG a proprietarilor se hotaraste cu 50% + 1 dintre proprietari ca acel spatiu comun sa se inchirieze, atunci se inchiriaza. Sigur ca se va tine cont de proprietarii direct implicati - ceea ce nu este cazul la dvs... Dar nu va impacietati. Daca este pe inchiriate, atunci TOATE spatiile comune vor urma aceeasi procedura, indiferent ca este boxa la subsol sau boxa pe casa scarii. Probabil ca se va negocia un pret / mp de suprafata inchiriata, bani care vor intra intr-un fond de reparatii si imbunatatiri ale spatiilor comune. Deja vad ca suntem la pag. 4 a topicului si nu mai stiu cui ar vrea asociatia sa inchirieze uscatorul de care dvs. si ceilalti vecini de la 4 ati vrea sa beneficiati in continuare... Retineti ca asociatia sunteti dvs. si nimeni altcineva, chit ca asociatia poate sa reprezinte 100 de scari de bloc, adica vreau sa spun ca fiecare proprietar decide numai pentru spatiile din scara sa (in situatia descrisa de dvs.).
In aceste conditii puteti sa negociati un pret bun pentru acel spatiu, adica 4-5 euro/mp/luna. Daca celui care ar vrea spatiul ii convine acest pret, este bine, acelasi pret il veti solicita si pentru celelalte spatii ocupate acum de proprietarii din bloc. Fondul de reparatii va deveni dintr-o data un fond bun, nu o sa mai platiti nimic, niciodata pentru reparatii, sigur nici dvs. nu o sa mai beneficiati de acel spatiu...
Nu cred ca se va ajunge aici, dar depinde numai de dvs. si ceilalti vecini ai dvs.
Mult succes!
Eu intrebam pt ca stiam ca acum legea spune asa :

Adunarea Generala hotaraste cu votul majoritatii proprietarilor prezenti
inchirierea spatiilor comune precum si, daca este cazul, schimbarea destinatiei
unor asemenea spatii cu acordul majoritatii membrilor asociatiei si, in mod
obligatoriu, cu al proprietarilor direct afectati din vecinatate. In ambele situatii
acordul/dezacordul proprietarilor poate fi obtinut fie in cadrul Adunarii Generale,
fie, mai indicat, la adresa de domiciliu prin tabel nominal cu semnatura ? pentru ?
sau ? impotriva ? sau prin corespondenta.
Daca unul dintre proprietarii direct afectati, din vecinatate (sus, jos, stanga,
dreapta), nu este de acord cu inchirierea respectiv schimbarea destinatiei
spatiului respectiv atunci respectiva operatiune NU SE POATE efectua.

Persoanele care nu tin seama de optiunea proprietarului/proprietarilor se fac direct
raspunzatori de masurile intreprinse si vor suporta toate consecintele: daune,
prejudicii, despagubiri. In aceasta situatie persoana care ocupa un spatiu aflat in
proprietate comuna fara sa aiba acordurile/aprobarile precizate mai sus precum si
un contract de inchiriere sau un contract de folosinta cu Asociatia de Proprietari,
se face vinovata de ocuparea si folosirea ABUZIVA a unui bun imobil care nu ii
apartine in totalitatea sa.

Vroiam sa stiu daca legea de sus este in continuare valabila,stiam ca cea cu 50+1 nu mai este valabila de mult timp.

Eu abia am postat azi aici nu am initiat eu topicul :)
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
elga50, moderator
Revin cu o intrebare

CUm spuneam noi cand ne-am mutat aici acum 13 ani ,acel uscator este tot un fel de apartament dar care nu are usa la intrare ci doar vine direct holul si camerele,de cand am cumparat apartamentul nostru era si este in continuare construit un grilaj mic intre apartamentul meu si acel uscator.Nu l-am demolat cand ne-am mutat pt ca nu vroiam ca holul de intrare in uscator sa devina veceu public,loc de dormit boschetari si altele,nici macar nu e lumina in uscator ...Si asa am avut probleme intr-un an cu boschetari in ghena dupa palier.
In uscator ,am scris ca detin si eu diverse ,puse in camerele acelea si in holul uscatorului ca daca tot e grilaj nu le fura nimeni. Pe langa mine au si inca 5 vecini roti ,biciclete etc fiecare a pus ce a vrut.

NICIODATA daca un vecin a venit la usa sa ceara cheie sa usuce rufe sau sa aduca ceva in uscator noi nu ne-am opus .Cine a dorit a primit cheia sa isi faca copia ,cine nu ,nu a primit. Dar cum am zis multi habar au ce in uscator ca nu ii intereseaza au boxe la subsol sau pe palier in locul ghenelor,sau unii au si si .

Acum domnul administrator il arde buza sa inchirieze ,va dati seama ca ii iese grosul...Cum noi nu avem boxa la subsol sau pe palier ne-am opus .Bineinteles ca sunt si cel direct afectat ,pereti comuni .

Cum nu i-a mers treaba ,ne-a spus ca in 15 zile sa demolam acel grilaj ca este ilegal montat de catre noi,(bineinteles ca sunt vecini care stiu grilajul ala de acum 25 pana sa venim noi)si ca ocupam spatiul abuziv si sa eliberam spatiul comun...POi nu inteleg cine a venit sa ceara ,sa puna sau sa usuce acolo ceva si nu ii s-a permis?Nimeni

Nici o boxa de la subsol inchisa de diversi vecini ,sau boxa,ghena dupa palier inchisa tot de vecini nu au autorizatie de construire sau vreun aviz de la urbanism .Bun darama grilajul meu dar so ia de la subsol in sus .

CUm ocup eu abuziv ,sunte-m 5 si cu mine 6 vecini care ne folosim de spatiul nostru comun.

Intrebarea mea este cu ce drept sau ce lege ii permite administratorului sa darame acel grilaj?

Alta daca vine si darama acel grilaj ,vecini astia nu au fost notificati sa isi ia bunurile si ei ca si mine au bunuri ,eu de exemplu am set roti 1000 euro ,vecinul de vreo 300 euro,alt vecin bicicleta de 2000 ron etc......Cine raspunde si de ce lege raspunde pt ca ne pune in pericol de a fii furate acele bunuri.

Este super ofticat pt ca nu vrem sa inchiriem acolo si pt ca mama a inceput sa il verifice ba la primarie,apa,gaz etc

Este un mos administrator de vreo 25-30 ani si chiar ne ia de prosti ,ne fura pe fata ,crede ca administratie e pe viata ,profita foarte mult ca fisu lucreaza la sectia din cartier..Face abuz de putere ...Cum trebuie sa procedez daca vin sa darame grilajul ?sunt la 112 bun dar imi trimite de la fisu de la sectie ,cum pot sau ce sa zic sa imi trimita pe cineva neutru ?

Va rog eu mult sa imi raspunde-ti si mie la ce am intrebat ,atat cat puteti ,Multumesc enorm

Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
badboy20cm, utilizator
E drept ca in legea dupa care se conduc asociatiile nu se pomeneste nimic despre daramari de ceva, dar scrie ca spatiile comune sunt administrate de asociatia de proprietari prin comitetul executiv si presedinte.
Administratorul este un angajat care nu poate decide nimic, ci executa ceea ce decide comitetul executiv, presedintele asociatiei.
Aveti asa ceva acolo? Ca din postarea dv. rezulta ca e un sat fara caini, fiecare face ce vrea si cum vrea...
Eu nu cunosc femeie care sa-si intinda rufele printre gunoaie si praf, decat daca e dusa rau cu capul... Acea incapere numai uscatorie nu s-ar putea numi. N-ati fost in stare sa puneti o usa la intrare!

Singurul aspect prevazut in lege este ca spatiile comune se inchiriaza cu acordul majoritatii proprietarilor din scara respectiva si a celor direct afectati, printre care va aflati si dv.
Iar cine vrea sa aiba exclusivitate pentru folosirea spatiului comun, fie ca e proprietar in acea scara, fie ca este un tert din afara, trebuie sa incheie un contract de inchiriere in care se specifica si valoarea chiriei lunare. Banii din asemenea inchirieri intra in fondul de reparatii al asociatiei si este folosit numai pentru lucrari de intretinere, modernizare, reparatii ale proprietatii comune.
Da, legea din care ati citat este valabila si se cheama Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si are norme de aplicare prevazute in HG 1588/2007.
N-a cazut chestia cu 50% + 1 pentru ca asta inseamna majoritate (democratica).

La dv. in asociatie n-ar strica putina organizare si simt gospodaresc ca, dupa cum povestiti, acolo e haos si administratorul un fel de tartor sef...
Puneti-va intai la punct aceasta organizare, cine, cum, cand, pentru ce decide si hotaraste ceva....si apoi inlocuiti si grilajul cu o usa cumsecade in spatele careia sa puneti si un bec. Nu de alta, dar ca sa semene a bloc locuit de oameni gospodari care tin la proprietatea lor si o intretin ca pe casa proprie si nu o considera un loc de aruncat gunoaiele care nu le mai trebuie, altfel intr-o buna zi o sa constatati ca va intra sobolanii in casa.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2013
elga50, moderator
presedintele asociatie este un baiat cu 8 clase ales de presedinte,care habar are de ce trebuie sa faca un presedinte.

Lumea a fost tuta pana acum si a facut administratorul ce vrea.Pana la urma administratorul nu e nici un SEF sa faca el ce vrea,este platit de noii .
S-au facut vreo 2 sedinte anul asta cu toate cele 3 scari ,dar au venit maxim 25 persoane dupa toate scarile .Nu s=a incheiat nici un proces verbal asa cum este legal .nimic.Ce pretenti sa ai daca lumea este indiferenta si accepta toate prostiile

Eu nu cunosc femeie care sa-si intinda rufele printre gunoaie si praf, decat daca e dusa rau cu capul... Acea incapere numai uscatorie nu s-ar putea numi. N-ati fost in stare sa puneti o usa la intrare!

Sunt sarme de intins rufe,sarmele sunt curate ,mama usuca mai mereu rufe in uscatorie ,noi am avut grija de acest spatiu sa fie curat si aranjate cele aduse aici ,masini de spalat,frigidere ,roti,, rufele se pot usca fara probleme in continuare,spatiul este curat si amenajat.Acum nici eu nu sunt in masura sa ii spun vecinului de ce nu arunca aragazul,este dreptul lui sa foloseasca acel spatiu comun.

Usa am fii pus noi ca aveam ,dar sa nu iasa discutii ca ia uite s-au facut astia stapani acolo nu am montat .Lumea ii rea ..

Bine ca m-am linistit cat de cat ,sunt la politie si rog sa trimita de la alta sectie daca au tupeulsa vina sa darame.Dar intai sa darame de la subsol boxele inchise ilegal,dar nici boxe nu se pot numii ca legal ele nu exista in planul cadastral al blocului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)