avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Sunt insarcinata si nu lucreaza decat sotul( care are salariu de 1000 ron),vom avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului in acest caz si cat este aceasta?Multumesc pt.raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 1 Februarie 2012
1. Concediul pentru cresterea copilului (CCC) se acorda numai unuia dintre parinti care indeplineste conditiile legale.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.

(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin. (1).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.


3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Deoarece dvs. nu aveti salariu nu puteti beneficia de concediu de maternitate (si nici de CCC) sotul dvs. poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

5. - Deoarece dvs. nu sunteti angajata (si puteti sta acasa cu copilul) sotul poate beneficia de stimulentul de insertie de500 lei lunar, pana ce copilul implineste 2 ani (incepamnd tot cu data nasterii copilului).
- Adica sotul opteaza pentru CCC in varianta pana la 1 an, dar nu intra efectiv in CCC, ci ramane la serviciu si primeste salariu iar din partea Agentiri Judetene de Prestatii Sociale va primi lunar 500 lei.
- Pentru asta trebuie sa faca dosarul ca si pentru CCC si sa-l depuna la Primarie unde completeaza cererea pentru stimulentul de insertie.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului 2012 cool123 cool123 buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in 2012 ? se pot cumula contractele de munca in cazul in care sunt doua, de exemplu? ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an. pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)