In urma cu ceva timpam imprumutat de la un cunoscut suma x. Am facut chitanta de mana cu un martor (fara notar sau imobile puse gaj) care arata in felul urmator: Subsemnatul, domiciliat, posesor al, am primit suma de y (y reprezentand banii luati + dobanda) de la xulescu, domiciliat, posesor al, obligandu-ma sa restitui suma pana la data de. data, semnaturile noastre si ale martorului. La termenul scadent camatarul mi-a cerut intreaga suma specificata pe chitanta de mana (adica suma imprumutata + dobanda) chiar daca lunar am platit aceea dobanda de 10%/luna. Cand plateam dobanda lunara nu am mai facut alte chitante de mana din care sa reiasa acest lucru. Termenul de pe chitanta este peste o saptamana. Eu recunosc ca am luat suma x de la el si aceea suma mi s-ar parea corect sa o inapoiez deoarece dobanda lunara a fost platita. CE POT FACE DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL???
Problema cu camataria - daca procedati la formularea unei plangeri penale impotriva camatarului - este ca trebuie facuta proba indeletnicirii acestuia. Ori, dintr-un singur imprumut acordat dvs. nu rezulta ca ar avea o indeletnicire, poate fi ceva ocazional.
Din pacate ati fost naiv sa achitati acele sume de bani ca dobanda fara chitanta, mai ales ca la primirea banilor dvs. ati semnat chitanta...Incercati sa adunati toate probele posibile privind achitarea acelor sume de bani, iar la scadenta achitati-i ce-i mai datorati. Probabil va refuza sa incaseze partial - va recomand sa ii trimiteti banii cu mandat postal, sa ii virati intr-un cont bancar sau sa ii consemnati la dispozitia lui.
In felul acesta eventualele discutii si probleme juridice vor fi doar pentru suma reprezentand dobanda. Altfel, riscati sa va urmareasca pentru toata suma+penalitati si dobanzi legale.
Camatari
daiana_raluca
va rog sa ma ajutati intr-o problema! Sotul meu a imprumutat de la un camatar 3000 de euro acum 3 ani.In tot acest timp i-a platit acestuia 150 de euro pe luna ... (vezi toată discuția)