avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Exista clar stipulat in lege ca taxa de timbru nu mai ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Exista clar stipulat in lege ca taxa de timbru nu mai trebuie solicitata de judecator in cazul unui partaj in care s-a depus medierea

Va rog sa ne precizati daca exista clar stipulat in lege, cu trimitere la articol eventual chiar copy paste in raspuns, ca taxa de timbru nu mai trebuie solicitata de judecator in cazul unui partaj in care s-a depus medierea inainte de prima infatisare.Multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
inginer-e, utilizator
In lege este stipulat doar faptul ca se restituie taxa de timbru in cazul unui Acord de Mediere nu si ca sunteti scutit sa o achitati taxa daca ati investit instanta cu judecarea unei actiuni. Cu toate acestea, exista instante care au fost de acord sa nu se mai plateasca taxa de timbru in cazul prezentarii Acordului de Mediere la primul termen sau in Camera de Consiliu....din pacate este o lacuna a legii ceea ce face ca sa nu existe practica unitara.

Medierea in cazul unui litigiu civil pe rolul instantelor de judecata:
Art. 63
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.

(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.

(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

modificat de
Lege nr. 370/2009 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator din 26 noiembrie 2009

30. La articolul 63, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia."

31. La articolul 63, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primesc banii inapoi ? roxana-fig roxana-fig Am introdus la instanta un dosar de prestatie tabulara si am platit taxa de timbru (imensa). Daca merg la mediator cu partea adversa si ne intelegem, primesc ... (vezi toată discuția)
Primesc banii inapoi daca apelez la mediator si ajungem la intelegere? roxana-fig roxana-fig Am introdus la instanta un dosar de prestatie tabulara si am platit taxa de timbru (imensa). Daca merg la mediator cu partea adversa si ne intelegem, primesc ... (vezi toată discuția)
Renuntare la judecata- recuperare taxe si onorariu expert prietenulomului prietenulomului Am achitat taxa de timbru pe valoare si expertiza tehnica dar dorim sa renuntam la judecata deoarece am ajuns la o intelegere . Se mai pot recupera taxele ?? (vezi toată discuția)