avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Probleme cu ASPA
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Probleme cu ASPA

Buna ziua, as dori sa aflu informatii legislative si eventual sfaturi privind o problema cu o haita de caini agresivi din cartierul meul. Haita se afla pe un teren viran cu garaje, unde dispun de o cusca de lemn. Zilnic, o doamna in varsta iese cu o galeata de mancare. In timpul zilei cainii se dovedesc deosebit de activi, patruland intreaga strada si agresand trecatorii. Am avut o convorbire cu doamna in cauza sugerandu-i sa nu-i mai hraneasca, dar raspunsul a fost cel pe care-l banuiti.
Am solicitat Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor ridicarea lor de aproape un an. Mi-au inregistat toate plangerile, informandu-ma ca vor trimite un echipa in zona pentru a ridica animalele, dar acest lucru nu s-a intamplat. Zilele trecute m-au rugat sa vad daca animalele au un cercel galben in ureche. Le-am spus ca din haita de patru caini doi au cercel galben, ceilalti doi nu, in consecinta ii vor ridca doar pe cei doi nemarcati, ii vor steriliza si ii vor aduce inapoi, desi am specificat ca este vorba de animale agresive.

Cum ASPA nu face mare lucru m-ar interesa sa cunosc anumite institutii si eviedent legile si paragrafele de lege care pot rezolva aceasta problema. De aceea as avea urmatoarele nelamuriri:

- exista paragrafe speciale care ofera un tratament diferit cainilor agresivi sau care reprezinta un pericol potential?
- pot cere in mod expres celor de la ASPA sa constate potentialul agresiv al acestor caini, bazat pe comportamentul violent pe care-l au?
- este indreptatita ASPA sa repuna in teritoriu caini agresivi?
- tergiversarea celor de la ASPA are vreo explicatie logica (de tipul "nu-i mai luam ca tot suntem obligati sa-i aducem inapoi"?)
- exista posibilitatea de a o trage la rasundere pe doamna in cauza pentru intretinerea unor caini agresivi - pe care nu-i detine legal - , printr-o plangere la politie care sa sa genereze o amenda sau alta masura punitiva?
- am inteles ca animalele insemnate cu acel cercel galben sunt detinute de asociatii de locatari sau de fundatii. Cum stiu ca legile in Romania sunt alambicate si in general o adoptie este dificila cum se face ca adoptiile de caini decurg atat de usor? Nu cumva asociatiile care ii adopta sar cu buna stiinta anumite rigori, cum ar fi spatii de detinere cu anumite standarde, vaccinuri, un anumit tip de hrana etc.? Cainii stau in frig, umbla hai-hui pe strazi, sunt prost hraniti si bolnavi. Poate fi acuzate asociatiile de locatari sau fundatiile de rele tratamente?
- daca animalele insemnate au un stapan cine trebuie sa raspunda de agresivitatea acestor caini sau de excrementele pe care le lasa pe strazi?

Alte discuții în legătură

Problema caini maidanezi cosmindaniel12 cosmindaniel12 Buna ziua! Am o problema complexa si delicata cu niste caini maidanezi. O haita de peste 10 caini este adapostita in curtea Gradinitei de Copii nr.264, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! in prezent exista vreo lege care sa-mi interzica ... mio.c mio.c Buna ziua ! In prezent exista vreo lege care sa-mi interzica sa hranesc cainii comunitari, au fost sterilizati si lasati liberi de unde i.au luat. Vecinii au o ... (vezi toată discuția)
Este posibila eutanasierea cainilor agresivi? Pixelut Pixelut Buna ziua, as dori sa stiu daca este posibila eutanasierea cainilor comunitari agresivi. Iata textul de lege la care ma refer: OUG nr. 155/2001 privind ... (vezi toată discuția)