avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii

Ce se intelege prin acceptare tacita?
Daca intre toti mostenitorii este intelegere necontestata ca toti au dreptul la succesiune, dar numai unul a facut formalitatile in termenul prevazut de legea 247/2005, succesiunea tuturor se poate face si dupa expirarea termenului.
Daca da, pe care lege se bazeaza?

Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 15:04, 5 Noiembrie 2008
Dacă vă înţelegeţi, oricare modalitate e bună (mai puţin cea prin instanţă, unde nu cred că aveţi vreo şansă privind anularea titlului).

Vînzarea terenului şi împărţirea preţului ar fi cea mai la îndemînă, dacă oricum aveaţi intenţia de a-l înstrăina.

Cedarea unei cote din teren înseamnă act translativ de proprietate (vînzare, donaţie). Nu vă poate ceda altfel, nu puteţi deveni coproprietar decît printr-un astfel de act.

Liviu S.Bordaş
Raspuns lui ADITABORA:
Legea 247/2005 prevede ca cei care au notificat in termen primesc si cotele celor care nu au notificat in termen astfel
numai un singur mostenitor a fost pus pe titlul de proprietate.
Mai sus s-a aratat ca legea 247 nu reglementeaza regimul succesoral iar cei care solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor fie in natura fie sub forma de despagubiri fac aceasta solicitare in temeiul Legii 18/1991 astfel cum a fost modificata prin Legea 247/2005. Regimul succesoral aplicabil ramane cel prevazut de dreptul comun succesibilii fiind repusi de drept in termenul de acceptare prin cererea pe care o fac comisiei . Ceea ce sustineti dvs este valabil doar in cadrul Legii 10/2001 unde exixta o prevedere speciala care stipuleaza ca de cotele mostenitorilor neacceptanti beneficiaza acceptantii care au formulat in termen notificarile prevazute de aceea lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate comun pentru toti mostenitorii legali Aaron Aaron Dintre toti fratii mostenitori legali pentru proprietate preluata abuziv, numai unul a facut notificare si a indeplinit toata procedura. Este corect ca la ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum se procedeaza daca?... b cristina b cristina cum se procedeaza daca dupa dezbaterea unei succesiuni la care au renuntat4 pers,ramanand un unic mostenitor,apar bunuri viitoare(ex terenuri retrocedate dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati liviaidita liviaidita Buna ziua.Iata un caz despre care as vrea sa va pun niste intrebari.Suntem 5 frati la parinti, parintii murind la un interval de 13 ani timp in care eu am avut ... (vezi toată discuția)