avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă ingradire drept aparare
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

ingradire drept aparare

Va rog sa aveti amabilitatea de a adauga si alte moduri in care se considera ca dreptul la aparare nu a fost respectat- exceptand acest caz particular (certificat medical)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 3104 din 4 iunie 2009 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de numire in funcţia de procuror) că, respectarea principiului dreptului la apărare, obligă instanţa să asigure tuturor părţilor posibilitatea de a participa la toate fazele procesuale, inclusiv de a formula concluzii cu ocazia soluţionării cauzei în fond. În acest sens, constituie o îngradire a dreptului la apărare, soluţionarea cauzei în fond, fără a se ţine seama de cererea de amânare formulată de recurent, justificată prin certificat medical, chiar daca aceasta a fost depusă la dosar după terminarea şedinţei de judecată, însă nu înainte de pronunţarea sentinţei în cauza dedusă judecăţii. Înalta Curte mai face referire în motivarea sa şi la noţiunea de “proces echitabil”, consacrată prin art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătand că unul din elementele esenţiale ale acestei noţiuni este dreptul la apărare. Pentru aceste considerente, recursul a fost admis, sentinţa a fost casată şi cauza a fost trimisă spre rejudecare instanţei de fond.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
peraspera, utilizator
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 01:26, 7 Februarie 2012
Da, foarte corect spune legea, dar, cererea de inregistrare se respinge, "stenograme" am vazut si copiat (?!), ce spune impricinatul consemneaza grefierul dar nu aude decat el. Va multumesc pentru informatiile f. folositoare, ele pot ajuta in sensul ca speranta este ca odata si odata se vor respecta. Un domn judecator, relativ la aceasta problema, a inregistrarilor a raspuns ca de fapt, putem inregistra, caci domnia sa nu stie ce fac oamenii in sala...
De aici inainte se deschide alta fila; acea inregistrare nu poate fi folosita ca mijloc de proba...

Daca ICCJ a casat acea sentinta nu tot o instanta, care judeca dupa aceleasi legi a avut acelasi caz si l-a solutionat in alt fel? Sunt intrebari care exced teoria, cred ca nici nu mai trebuie sa intreb.

Morala este ca, rolul unui avocat este foarte important...si mereu avem de invatat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea principiului contradictorialitatii (in apel) ncpc mitzmi mitzmi Pot considera ca a fost incalcat principiul contradictorialitatii si dreptul de aparare , etc, in appel, NCPC, pentru ca intimatul nu a fost prezent si ... (vezi toată discuția)
Completul e obligat la cererea mea sa faca sesizarea iccj in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept? - art. 475 din cpp eusaisapte eusaisapte completul e obligat la cererea mea sa faca sesizarea ICCJ in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept? - art. 475 ... (vezi toată discuția)
Lipsa de la proces petronela-9 petronela-9 Buna ziua, Sunt divortata cu un copul de 1 an si 6 luni,avem custodie comuna, sotul doreste largirea programului de vizita, nu stiu cum sa procedez sa fie ... (vezi toată discuția)