avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare scurta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare scurta

Buna seara,

Din cate stiu, potrivit legii, termenele de prescriptie se reduc la jumatate daca la data savarsirii infractiunii pers respectiva era minor. As dori sa intreb daca se aplica in toate cazurile, si atunci cand pers respectiva e minor care nu raspunde penal ( <14 ani) si daca, sa zicem, avea 17 ani si 9 luni la data savarsirii infractiunii. Multumesc.
Da, se aplica inclusiv in cazul minorului de 17 ani si 9 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
ContSters239118, utilizator
Da, pana la implinirea varstei de 18 ani acestea sunt termenele prevazute de lege.
Daca are sub 14 ani inseamna ca nu raspunde penal, deci termenele de prescriptie nu au impotriva cui sa curga.
Raspunderea penala a minorului sub 14 ani nu este angajata.Termenele de prescriptie sunt reduse numai in cazul minorilor care au implinit 14 ani .


Legiutorul , in cazul minorilor cu varste intre 14 si 16 ani a instituit o prezumtie relativa de raspundere penala , daca fapta a fost savarsita cu discermant.

De la implinirea varstei de 16 ani opereaza o prezumtie absoluta , irefragrabila , de raspundere penala .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia pilica pilica buna tuturor, am primit o condamnare de 3 ani cu executare, ramasa definitiva in 2006 , avand in vedere ca la savarsirea faptei eram minor pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Prescriere raspundere penala extazz extazz Termenul de prescriere a raspunderii a unei fapte penala se socoteste de la savarsirea ei sau si pe timpul cat este procesul pe rol?Multumesc.Daca intra in ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie fapta penala seny2015 seny2015 Buna dimineata, Am sio eu o intrebare la care asi dori un raspuns deoarece cpp m-a lamurit doar pe jumatate: 1). - de cand pana cand se calculeaza ... (vezi toată discuția)