avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Poate rezolva mediatorul? Intelegere asupra succesiunii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Poate rezolva mediatorul? Intelegere asupra succesiunii

cand exista chitante de mana intre mostenitorii unei succesiuni prin au vandut fie cota lor de 3/20 din mostenire unuia dintre mostenitori fie din acea cota numai o parte aceluiasi comostenitor, iar partile se inteleg intre ei pot merge la un mediator pentrua definitiva aceste aspecte?
Ceeace pronunta meiatorul este valabil daca mostenitorul care a cunparat cotele celorlaltidoreste sa instraineze ?

Care sunt pasii care trebuiesc facutI?

mULTUMESC,
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 11:57, 10 Martie 2012
Cu siguranta ca medierea se preteaza si in domeniul succesiunii si e chiar recomandabila.Ca atare apelati cu incredere la serviciile unui mediator autorizat pentru a va lamuri situatia, mai ales ca aveti un consens in ceea ce ii priveste pe ceilalti mostenitori.
Se poate merge la un mediator dar ultimii care autentifica legalitatea actelor sub semnatura privata (respectiv acordul de mediere) sunt notarii sau instantele.Ei verifica cotele mostenitorilor.
Succesorii pot sa stabileasca de comun acord modul in care isi impart bunurile mostenite, asa cum doresc ei (respectand sau nu cotele legale). Altfel spus, mediatorul va redacta acordul de mediere conform vointei partilor, avand in vedere ca prevederile acestuia sa nu aduca atingere legii si ordinii publice, acordul avand valoarea unui inscris sub semnatura privata.
In cazul in care acordul de mediere vizeaza transferul dreptului de proprietate privata a unor bunuri imobile, pentru care legea impune conditii de fond si forma, precum si de publicitate (notarea in Cartea Funciara), asa cum ar fi cazul dumneavoastra, cu acordul de mediere va puteti prezenta la notarul public sau la instanta de judecata.
De retinut este ca, doar in situatia prezentarii unui acord de mediere la instanta, odata cu pronuntarea hotarari de expedient, la solicitarea celui interesat, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru (3%).
Pentru mai multe detalii, contactati un mediator, informarea privind medierea este gratuita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire un roman un roman Bine v-am gasit! Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns de la o persoana avizata: daca doi frati dupa decesul parintiilor din motive ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)