avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... centrala termica de apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

centrala termica de apartament

Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa calda. Eu din anul 2009, am instalat centrala termica de apartament, nefiind legata la teava de apa calda. Intrebarea mea este urmatoarea: am vreo obligatie financiara legata de schimbarea acestei tevi sau doar obligatia legala de a le permite accesul in locuinta pentru remedierea situatiei? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danuca_dana , utilizator 10:20, 7 Februarie 2012
Fiind vorba de coloana de apa calda care este prorietate comuna va fi suportata de toti locatarii iar dv. trebuie sa permiteti accesul pentru reparatie .

C. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Buna ,sunt instalator de apa /gaz lucrez in constructii de 11 ani.Pot sa va spun ca daca dumneavoastra nu aveti nici o legatura la apa calda,(dar sa nu fiti debransat de ea si sa si platiti fiecare luna) findca aveti centrala aveti apa calda a dumneavoastra nu sunteti obligat sa contribuiti,dar cred ca sunteti obligat sa lasati sa se efectueze lucrarea de reparatie insa cu conditia sa se refaca asa cum afost.Cereti sa se garanteze ca se va repara,sa aveti dumneavoastra certitudinea ca se va repara.Acuma depinde cine vine sa repare,ce fel de oameni vor veni in casa dumneavoastra.
Aveti in atentie si prevederile art.17 din Legea nr.230/2007.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Fiind vorba despre instalatie parte comuna,va revine obligatia sa participati la suportarea c/v reparatie instaltie
In raport de aspectul esential ca defectiunea s-a produs la nivelul instalatiei comuna de apa ,nu are relevanta ca dvs ,cu scopul asigurarii unui confort termic ,ati inteles sa renuntati la sistemul centralizat de incalzire si ati montat CT ,care va asigura si apa calda
parerea mea este:
teava este comuna pentru cei ce o folosesc! inclusiv doar pentru cei de pe coloana respectiva, nu si cei de pe alte coloane...

hai sa vedem altfel... putin...
o teava de canalizare (baie) se infunda datorita aruncarii in wc a diferite... cine plateste? cei ce o folosesc! nu si cei ce au alta coloana de scurgere, iar eu daca stau la parter si am tras o coloana separat....?

asa ca, daca exista o hotarare a asociatiei de a plati toti... asta e, daca nu, eu nu as plati nimic!

Alte discuții în legătură

Repartizare plată înlocuire coloane verticale de apă. am centrală proprie, sunt obligat să plătesc și pentru țevile de apă caldă? gabinita20 gabinita20 Buna seara. Locuiesc intr-un bloc construit in 1981 si reabilitat termic acum vreo 5-6 ani, Acum se doreste inlocuirea coloanelor verticale de apa (calda si ... (vezi toată discuția)
Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie proprietari toma_viorica toma_viorica 1.Locuiesc intr-un bloc la care incalzirea se face cu agent termic de la RADET. In urma cu aproape 2 ani mai multi locatari ne-am racordat la reteaua de gaze ... (vezi toată discuția)