avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chitanta As. de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chitanta As. de Proprietari

Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei.
Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj in bloc de P+4 pentru as desfasura activitatea de comert.
Asociatia de Proprietari cere si primeste copii dupa contractul de inchiriere si certificatul de inregistrare al societatii,are acordul acesteia pt ca societatea sa functioneze, insa emite chitanta de plata a cheltuielilor aferente acestui spatiu tot pe numele proprietarului.De ce? Raspunsul este "nu se poate"!
Nu stiu care este baza legala cu care sa-i pot determina sa faca ce este corect.
Ajutati-ma,va rog!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:02, 3 Februarie 2013
Buna ziua !

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:

Doi proprietari din Asociatie, pentru faptul ca, nejustificat, contesta modul de repartizare a caldurii pe baza de repartitoare de costuri, cer sa li se scrie pe chitantele de plata "fara caldura"
Pe lunile 01., 02., 03., 04.2012, fostul administrator a facut aceasta mentiune pe chitantele de plata pentru intretinere, dupa parerea mea, ilegal.
Proprietarii respectivi s-au folosit de acest lucru si nici pana azi nu si-au achitat caldura pe lunile respective, aceasta fiind suportata de Asociatie, din banii tuturor, din Fondul de Rulment.
In fiecare luna de iarna au adus la Asociatie memorii prin care contesta modul de calcul al caldurii, la care au primit raspuns in modul cel mai legal cu putinta (Calcul conf. ord. 343/2010).
Au considerat, desigur, ca, depunerea acestor memorii de contestare, este suficienta, pentru a nu-si mai achita datoriile la caldura pe lunile respective.
Mentionez ca in lunile urmatoare si-au achitat toate datoriile, vrand sa-si afirme "buna credinta".
Deci, practic, ei au luat un credit de la Asociatie pe care nu l-au returnat.
Rezultatul: i-am actionat in justitie pentru recuperarea datoriei de baza si a penalitatilor.
Anul acesta vor sa continue sa se "imprumute" de la Asociatie prin acelasi siretlic. Vor sa se mentioneze pe chitante sintagma: "fara caldura".Adica, sa plateasca toate datoriile catre Asociatie, mai putin caldura.
Am convocat Comitetul Executiv si am luat decizia, scrisa, ca asa ceva sa nu mai fie permis.
Pe chitante se va scrie: "intretinere partiala luna....." urmand ca in luna urmatoare cand se vine cu o alta suma de bani sa se scrie: " restanta luna (din urma) plus (eventual) partial sau integral luna in curs".
In felul acesta, ei nu vor mai acumula datorii, decat daca decid sa nu mai achite integral datoriile lunare.
Asociatia de Proprietari nu-i poate sustine la infinit. Ar insemna ca dupa cateva luni (termenul legal de 90 de zile) sa trebuiasca sa-i actionam din nou in instanta.
Nu cred ca orice proprietar poate mentiona ce doreste pe chitantele Asociatiei ! Nicaieri, acolo unde se face o chitanta, nu este la latitudinea cumparatorului de a se face mentiuni pe chitante. Exista reguli clare in acest sens.
In legea 230/2007 si Metodologia de aplicare se face referire la chitantele pentru fondurile costituite de Asociatie, pe care se mentioneaza clar, scopul incasarii : Fond de Rulment, Fond de Reparatii, etc.
Ma intereseaza parerea dumneavoastra, evident !
Va multumesc anticipat.

Cu respect
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
calineanu, utilizator
Comitetul executiv a luat decizia cea mai buna, iar dv. va conformati acestei decizii.

Asa fac si eu la asociatia mea. Nu ne intereseaza ce nu vor ei sa plateasca din cota de intretinere. Noi scriem "cota luna N (partial)", iar in luna urmatoare "restanta si cota luna M (partial)".
Adam Grecu a scris:

De fapt regula este clara: pe chitanta trebuie sa figureze numele celui care plateste pentru apartamentul nr. xx.

Buna ziua. O fi clara dar unde este legiferata? Sau de catre cine?
Cat despre chitante, la noi se taie chitanta separata pentru restante si pentru cotele "la zi". Niciodata nu se scriu pe aceeasi chitanta sume amestecate. Pe numele cui? Pe numele proprietarului, deoarece in caz de litigiu, cu acesta se rezolva nu cu chiriasul care azi e, maine....cine stie.
Incorect cu privire la persoana care plateste. Atata timp cat chiriasul are contract cu proprietarul, este normal sa specificati pe chitanta numele chiriasului daca acesta plateste.

Cand blocurile erau ale ICRAL-ulului pe chitante se scria numele chiariasului, nu numele ICRAL - ca proprietar al locuintei.
Asa se procedeaza si in blocurile ANL actuale.

Referitor la numarul de chitante emise, tot amestecati lucrurile pentru ca nu dati chitanta pentru fiecare utilitate in parte. Pe astea de ce le amestecati?
Sau care e chichirezul cu chitante separate pe restante si cote curente? La ce va ajuta? Daca ar fi scris pe aceeasi chitanta, cu ce va incurca?
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
elga50, moderator
Ar fi culmea sa tai chitanta separata pentru fiecare furnizor de pe lista de intretinere( o iau ca pe o gluma). Da, se taie chitanta separata pentru restanta si pentru cotele curente. De ce? Pentru ca asa spune logica simpla. Fiecare suma cu chitanta ei. E foarte greu de scris? Nu mai spun ca usureaza inscrierea in registrul de casa unde rubricile sutn asa cum sunt. Totusi, nu sunt lamurita...de unde regula aceea? Pe vremea ICRAL-ului toti eram chiriasi(cu fffff. mici exceptii). Nu plateai, dispareai din peisaj iar datoriile le plateai oricum, nu aveai scapare. Asa era "pe vremea ICRAL-ului".

PS. Sper sa nu vorbim impreuna si sa ne intelegem separat.

Alte discuții în legătură

Recuperari debite administrator ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua, Locuiesc cu chirie si noul administrator mi-a spus ca pe langa fondul de rulment care trebuie sa-l platesc esalonat, trebuie sa mai achit pe luna o ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ? Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De ... (vezi toată discuția)