avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost absent din viata copilului mai multi ani?

Acum 4 ani am nascut o fetita al carei tata a refuzat sa vina la maternitate pentru a face recunoasterea. In urma unui proces de fond, a fost stabilita paternitatea si o pensie alimentara de 100 lei/luna - instanta nu a vrut sa ia in considerare faptul ca are venituri mult mai mari decat adeverinta adusa de el in instanta si singura dovada care ar fi putut fi obtinuta dar nu a fost ceruta de catre judecator (desi eu am dat detalii despre cont, banca, cod client, suma) erau actele cu care a fost facut un credit la banca - in urma creditului el plateste o rata de 841 franci elvetieni/luna; adeverinta a fost de 600 lei/luna si avand in vedere ca mai are un copil dintr-o alta casatorie pensia fetitei mele a fost stabilita la 100 lei. Anul trecut, tatal a facut apel pentru plata cheltuielilor de judecata rezultate in urma procesului, acestea injumatatindu-se. Cat copilul a fost bebelus a refuzat categoric sa vina sa o vada sau sa se intereseze in vreun fel de situatia ei. De curand, a transmis prin avocat ca doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces si va cere inclusiv custodie comuna. Ce ar fi posibil sa obtina in instanta? Nu vreau sa apara in viata copilului avand in vedere ca acesta nu cunoaste nici macar notiunea de tata si in afara de bunic si unchi nu a cunoscut in familie o alta parte masculina. Nu as vrea sa apara acum de cateva ori si apoi iar sa dispara cativa ani iar copilul sa ramana bulversat - am multe motive sa cred ca face asta doar ca bataie de joc, ca tachinare pentru mine si copilul care nu are nici o vina ca la un anume moment nu a mai fost dorit de tata. In prima faza ca sa imi lungesc termenul de gandire, i-am cerut sa imi faca o oferta de bun simt referitor la pensia alimentara. Mentionez ca in ultimii ani, veniturile lui au fost de aproximativ 130.000 RON/an, aceasta suma o am din bilant de la registrul comertului de pe una din firmele lui - pe care insa a avut grija sa o transfere pe numele altcuiva dar pe care inca activeaza. Nu vreau sa mai ajung in instanta -daca am sa cad la intelegere cu el pot sa oficializez intelegerea in vreun fel? Poate la notar sau la un cabinet de avocatura?
Tot o tineti una si buna cu
un parinte care NU respecta un program de vizitare cerut in instanta


Ar trebui sa intelegeti ca acest program este obligatoriu pentru dv, parintele care aveti copilul, nu pentru parintele care l-a solicitat. Ce este asa de greu sa admiteti ca v-ati ales cu o obligatie pentru care puteti fi sanctionata atunci cand o incalcati tocmai datorita faptului ca atunci cand parintele si-a manifestat dorinta de a avea legaturi cu copilul dumneavoastra i-ati incalcat acest drept.
Nu s-ar fi ajuns la acest program de vizita daca ati fi pus interesul superior al copilului inaintea interesului propriu si ati fi lasat copilul sa aiba legaturi cu tatal ori de cate ori acesta si-a manifestat intentia.
:D De unde reiese oare ca nu am lasat copilul sa aiba legaturi cu tatal? Jump into conlusions, suna atat de bine in alte limbi, ceea ce tocmai ati afirmat dna m_ella2005.

Sunt convinsa ca stiti la fel de bine ca si mine varietatea de oameni si diferentele dntre noi (slava Domnului ...). In cazul meu, de exemplu, tatal minorului NU doreste in fapt nicio vizita a minorului sau, tot ceea ce isi doreste dumnealui (ca si in cazul multor altor familii surogat) este sa-mi demonstreze mie cate drepturi are. Ca si le indeplineste ori ba, who cares?

Va doresc o zi frumoasa si muuuulta intelepciune!
problema de fapt nu este aceea ca tatal isi viziteaza copilul - tocmai, daca o face este bine venit, insa in anumite conditii: daca s-a hotarat sa apara dupa atatia ani, va trebui sa aiba o constanta si nu sa vina sa vada copilul cand isi aduce aminte. este indeajuns ca am fost parasiti o data, nu trebuie sa se intample asta oricand are el chef. intrebarea este: eu sunt pedepsita daca nu raman cu copilul acasa sa il astept insa pe el ce lege il pedepseste pentru ca dezechilibreaza sentimental copilul? acum nu il cunoaste, dar mai tarziu va sta acasa sa il astepte si daca uita sa vina nu il pedepseste nimeni pentru ca a facut un rau copilului prin simplul fapt ca nu se tine de ceea ce in mod direct a solicitat? cum este vazut interesul copilului in acest caz? consider ca atunci cand i se da drept de vizitare, asa cum eu sunt obligata sa stau sa il astept si el este obligat sa vina. dupa ce ca face rau i se dau doar drepturi nu si obligatii!?
@cmon, inca un amanunt cu care ar fi bine sa va impacati si sa-l acceptati ca un fapt ce se va intampla: sa nu va imaginati ca programul de vizitare pe care il va cere tatal, va include prezenta dvs la intalnirile respective. Tatal, prin capacitatea naturala de procreere si atat, are dreptul de a lua copilul in w/e-uri, de Sarbatori, se zile de nastere, in vacante etc.

Porniti de la ideea ca un program de vizitare, in care copilul va fi luat din domiciulul dvs, va avea. Legea ii permite acest drept asa cum Dumnezeu i-a permis sa procreeze.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Milady09, utilizator
cmom a scris:

doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces


cmom a scris:

problema de fapt nu este aceea ca tatal isi viziteaza copilul - tocmai, daca o face este bine venit, insa in anumite conditii:


Se poate face ORICE fel de intelegere, @cmom, in ORICE conditii asupra carora puteti conveni. (daca nu tropaie peste interesul copilului, bineinteles).
Am incheiat recent un acord pe 11 pagini de care instanta a luat act. (si, cinstit vorbind, l-am mai "tuns" din cele 25 de pagini initiale pe care partile l-au avut ca draft, ca sa nu se sperie instanta, obisnuita cu "programul" de 3 vorbe, dintre care doua erau "sambata" si "duminica").

Avand in vedere ca fetita si tatal nu se cunosc, puteti incepe cu putin: doar vizite ...pana da coltul ierbii, apoi scurte plimbari pana cade frunza, apoi gazduiri de cand se strica vremea. Exagerez...in exprimare. Evident ca acordul scris nu poate fi astfel exprimat (cu frunza si cu iarba), dar ceea ce am vrut sa sugerez este ca nimic nu va impiedica sa stabiliti un calendar al intalnirilor care sa evolueze progresiv.

Doamnele care va sfatuiesc aici au cateodata dreptate...pe ici, pe colo. Dar daca le-ar fi stiut chiar pe toate, n-ar fi ajuns sa-si planga de mila ca sunt ...tintuite locului. Ar fi cautat si gasit acea formula de INCEPUT a curgerii timpului de vizita/gazduire care sa-l impiedice pe celalalt sa le gasesca vreo pricina pentru vina lui de a nu fi venit la vreme.

Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa detin custodia in totalitate? caty06 caty06 Buna seara,am un baietel in varsta de 6 luni cu domiciliul la mine,insa am probleme cu tatal lui cu care am decis sa nu mergem impreuna pe mai departe deoarce ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? angelabadila angelabadila m-am despartit de fostul sot cand eram insarcinata,el nu si-a dorit copilul .copil conceput in timpul casatoriei si divortul a durat asa incat ii poarta numele ... (vezi toată discuția)