avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii la nivelul ramurii agricultura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii la nivelul ramurii agricultura

CCM la nivelul ramurii agricultura, piscicultura si pescuit pe anii 2010-2011 este valabil pana pe 31.03.2011.

1. In cazul in care notificarea privind desfiintarea postului este primita pe 22.03.11 si contractual de munca ar trebui sa inceteze in aprilie, se mai acorda salariile compensatorii prevazute de CCM la nivelulul ramurii (art. 21)?

2. Se poate renunta de catre angajat la periaoda de preaviz ca sa poata beneficia de salariile compensatorii?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 26 Martie 2012
1. Raspunsul este afirmativ daca este vorba de anul 2011 ....

2. salariatul nu poate renunta la termenul de preaviz .... in schimb , angajatorul poate decide ca nefiind necesara prezenta salariatului la serviciu pe perioada de preaviz, fara a-i fi afectate drepturile salariale.
Am gresit anul. Este vorba de 2012.

Ccm la niv ramurii inceteaza pe 31.03.12.

Notificarea privind desf. postului a fost data pe 22.03.12 si incetarea ctr va fi in aprilie 2012.
Va mai beneficia sau nu de salariile compensatorii?
Dreptul la salariile compensatorii se naste la data luarii deciziei privind desfiintarea postului sau la incetarea cim (desfiintatea efectiva a postului)?
Dreptul la salariul compensatoriu se naste la data incetarii raportului de munca si nu la data cand s-a decis desfiintarea unui post ..

Prin urmare, daca data incetarii raportului de munca este anterior datei de 15.04.2012 (data inregistrarii ccm la Ministerul Muncii - de la aceasta data isi produce efectele) atunci se beneficiaza de salarii compensatorii ... daca data este ulterioara acesteia , atunci nu se beneficiaza de salarii compensatorii.
Pe 15.04.2012 intra in vigoare un nou ccm? Acesta nu mai prevede salarii compensatorii?

Pe de alta parte, termenul dreptul de preaviz in cazul desfiintarii postului este in favoarea anagajatului. El nu ar putea renunta la acest drept inainte de implinirea termenului de 20 de zile? As tinde sa cred ca nu datorita art. 38 din C.muncii care prevede ca ar fi lovita de nulitate o asemenea clauza.

Multumesc,
Pe data de 15.04.2012 expira termenul de valabilitate al actualui ccm la nivel de ramura ...

Referitor la termenul de preaviz, angajatul nu poate renunta la acesta ... iar daca lipseste, atunci angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.

Potrivit art.38 teza I C.mun., salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege... printre drepturile prevazute de lege se numara si dreptul la preaviz prevazut de art.75 C.mun.sau art.81 C.mun.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii noul cod al muncii 2011 narcis.moraru narcis.moraru va rog sa imi spuneti cate salarii compensatorii se acorda conform noului cod al muncii pentru desfacerea contractului de munca datorita desfiintarii unui post? (vezi toată discuția)
notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Concediere... ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! va rog sa-mi spuneti de cate salarii compensatorii pot beneficia angajatii unui hypermarket (ce si-a inchis portile)? pe decizia de incetare a ... (vezi toată discuția)