Buna seara. Ma confrunt cu o situatie ciudata. Lucrez la un ONG care ofera servicii sociale si persoanelor de etnie roma. Am identificat cazul unui femei rome care a plecat in Franta ilegal, folosind buletinul surorii sale. In Franta a nascut un copil caruia primaria din localitatea cu pricina i-a emis un certificat de nastere in care figura ca mama sora femeii (matusa copilului). Reintoarsa in tara, primaria de domiciliu refuza transcrierea actului de nastere si ajuta femeia sa deschida proces de inregistrare tardiva a nasterii. Sentinta instantei de fond e previzibila: invoca exceptia lipsei de interes a partilor. Nu admit cererea de inregistrare tardiva fiindca exista deja un certificat de nastere...Primaria preseaza organizatia la care lucrez sa ajute femeia cu formularea unei cereri de recurs, ceea ce mie mi se pare inutil. Puteti sa ma ajutati cu vreo solutie, indiferent cat de utopica ar parea aceea...fiindca nu mai am nicio speranta in a solutiona acest caz. Va multumesc.
Folosind buletinul altei persoane a fost comisa infractiunea de fals privind identitatea sanctionata atat in Franta cat si in Romania. O deplasare in Franta pentru corectarea actului presupune si un risc de anchetarea a persoanei de catre autoritatile franceze. Cel mai simplu ar fi sa se tina cont de parerea exprimata de ANDACALOMFIR.
Cata minte le-o fi trebuit sa ceara inregistrarea tadiva a nasterii unui copil DEJA inregistrat!?
Ce avem in speta asta? A fost inregistrata ca mama a unui copil O ALTA FEMEIE decat aceea care l-a nascut.
Acesta era punctul de plecare in cautarea caii de urmat. Si nu ne intereseaza ce-o mai fi facut cea care l-a nascut, ci cum se drege situatia asta. Prin contestarea in justitie a maternitatii. (contestarea filiatiei).
Orice persoana interesata (inclusiv FEMEIA care s-a trezit ca e mama pe certificatul unui copil pe care nu l-a nascut ea) poate introduce oricand actiune in contestarea filiatiei stabilita printr-un act de nastere care nu este conform cu posesia de stat.
Foarte buna recomandarea dumneavoastra !!! As mai avea insa de cateva clarificari: institutiile franceze (in speta Primaria Lyon) nu vor mai fi implicate? instanta competenta e judecatoria din localitatea de domiciliu a mamei/copilului?