avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legal sau ilegal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legal sau ilegal?

buna ziua! am si eu o intrebare. cumnatul meu s-a angajat din luna septembrie la o firma,dar nici in ziua de azi nu i se da un raspuns daca are carte de munca sau nu.patronul firmei nu doreste nici macar sa elibereze colegilor o adeverinta pentru medicul de familie.cum poate sti daca este incadrat legal?caror organe se poate adresa? va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 11 Februarie 2012
Se poate adresa ITM.
La angajare trebuia sa incheie si sa semneze un contracta de munca, un exemplar ramanand la dansul. Carte de munca nu se mai foloseste. Contractul de munca se inregistreaza in registrul electronic de evidenta al salariatilor si se transmite ITM cel mai tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii.
Se poate adresa ITM-ului doar pentru a vedea daca are sau nu c.i.m. transmis prin REVISAL si nicidecum daca are carnet de munca ...

Potrivit HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Numai in masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute mai sus, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.
multumesc pt raspunsuri!
cumnatul meu a completat c.i.m ,dar nu a primit niciun exemplar deoarece asa a dorit angajatorul,motivand ca trebuie sa duca la ITM EXEMPLARELE LA SEMNAT.
sa inteleg ,de fapt,ca lucreaza la negru.ce se poate face in aceasta situatie?cum il poate determina pe angajator sa elibereze o copie de pe contract?unde se poate reclama ACEASTA SITUATIE PENTRU A-SI FACE DREPTATE?
Asa cum am mai spus , face o cerere in scris adresata angajatorului prin care solicita sa i se inmaneze un exemplar de pe c.i.m. ... daca acesta refuza, apoi se poate adresa ITM-ului ..

Dupa 01.01.2011 nu se mai depun spre inregistrare c.i.m. la ITM ... acestea se tranmis prin intermediul REVISAL-ului (registrul de evidenta a salariatilor in format electronic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu daca contractul meu este luat in evidenta la fortele de munca floryosman floryosman Cum aflu daca contractul meu este luat in evidenta la fortele de munca ? #-o (vezi toată discuția)
Lncetare contract cosmin20141 cosmin20141 Buna ziua, Doresc sa stiu daca am fost la o firma, unde dupa cateva interviuri mi-au spus ca ma aleg pe mine din multi candidati, am facut o cerere de mana ... (vezi toată discuția)
Carnetele de munca opreas opreas Cum se numeste documentul care inlocuieste cărtile de munca? Cum se poate obtine oc copie după acest document? Cum pot sa verific daca la ITM datele din ... (vezi toată discuția)