avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutorul de deces pentru salariat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutorul de deces pentru salariat

colegul meu de serviciu a decedat in urma cu 2 luni,iar sotia acestuia a primit ca ajutor de inmormantare doua salarii ,conform contactului colectiv de munca sau cam asa ceva...intrebarea mea este daca ar fi avut dreptul si la ajutorul de deces care se acorda in suma de 2100 lei? Pentru ca ,sotia colegului a fost la casa de pensii de unde a fost expediata rapid pe motiv ca firma trebuie sa se ocupe de asa ceva! Deci ,pana la urma ,familia lui a primit doar cele 2 salarii compensatorii de la firma undeva la 1400 lei ,in nici un caz cei 2100 de lei ,bani ce se acorda ca ajutor de deces! CE AR TREBUI SA FACA FAMILIA ACESTUIA?
Cel mai recent răspuns: IldikoB , utilizator 10:48, 13 Decembrie 2013
Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de catre:

- angajator, in cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia ;
Ajutorul de deces se achita de un singur platitor de drepturi de asigurari sociale, acesta avand obligatia ca dupa efectuarea platii sa inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea ?ACHITAT ?, data, semnatura si stampila.
Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt:
- certificat de deces in original si copie ;
- actul de identitate al solicitantului in original si copie ;

- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
- acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
- certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Daca, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, ajutorul de deces cuvenit şi neachitat, potrivit legii, se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale.

Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

Informatii copiate de pe urmatorul site:
[ link extern ] /

[Mesaj editat - am adaugat link si va rog sa cititi si sa respectati pct. 2.7 din regulamentul de postare in Forum]
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Extras din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

ART. 108
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achitã unei singure persoane, care dovedeşte cu documente cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) pãrintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altã persoanã.
ART. 109
(1) Dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului ajutorului de deces.................

ART. 110
În înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soţul/soţia;.............

ART. 113
Ajutorul de deces se acordã, dupã caz, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupã caz, actul care atestã calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada cã solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);....

ART. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plãtitorii acestui drept de asigurãri sociale, prevãzuţi la art. 129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de un singur plãtitor
şi nu se deconteazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevãzut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

ART. 118
Dupã efectuarea plãţii ajutorului de deces, plãtitorul are obligaţia de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza cãruia se solicitã ajutorul de deces, menţiunea "ACHITAT", data, semnãtura şi ştampila.



ART. 129 din Legea nr. 263/2010:

(1) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului .......



Verificati CCM la nivel de unitate, daca acorda ajutorul de deces in completare la cel stabilit de lege sau indiferent de acesta.
Sotia sa depuna cererea de acordare a ajutorului la locul de munca al sotului decedat.
SOTIA A PRIMIT DOAR 1400 LEI ,ADICA DOUA SALARII COMPENSATORII CONFORM CONTRACTULUI DE MUNCA ARATAT DE CEI DE LA FIRMA! IAR DE SUMA DE 2100 LEI CARE SE ACORDA IN ASTFEL DE CAZURI, NIMIC....
Cumva aceasta suma nu a fost primita in baza ccm la nivel de angajator ? ...
1. Cei 1400 lei i-ati primit in baza CCM aplicabil unitatii.
2. Tot angajatorul va plateste si ajutorul de deces (in baza Legii 263/2010), in suma de 2117 lei, iar suma o recupereaza de la Casa de Pensii (contabilul unitatii stie cum sa faca asta).
3. Daca nu vi se plateste aceasta suma actionati in judecata pe angajator.

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. La solicitarea angajatului se poate acorda ajutor de deces atat de catre angajator cat si de Casa Teritoriala de Pensii sau doar de o singura ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor de deces codrutamaria6 codrutamaria6 Sunt angajata la stat de curand a decedat mama si am solicitat ajutor de inmormantare de la locul de munca dar mi saspus cacinu se da .Asi dori sa i-mi zica ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare sallai sallai am a firma mica, cu 5 salariati. Moare un salariat. Nu am contract colectiv de munca. In CIM nu este specificat nimic referitor la ajutorul de inmormantare. Ma ... (vezi toată discuția)