avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Am ajutat o persoana sa isi recupere pe cale judecatoreasca o suma de bani.
Ne-am inteles verbal, de fata cu martori, ca pentru ajutorul meu el imi va da 400 de euro, din care 200 de euro mi i-a dat la inceput.
Eu mi-am respectat obligatia asumata verbal si el si-a recuperat suma de bani, dar acum nu mai vrea sa imi dea si cealalta parte.
Ce pot face in aceasta situatie? Pot depune plangere pentru inselaciune sau abuz de incredere?
Precizez ca am martori care atesta cele descrise de mine, si inscrisuri care atesta ca eu mi-am onorat promisiunea.
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 11:37, 14 Februarie 2012
Daca nu ati avut un contract de reprezentare sau de mandat cu acea persoana, prin care sa se stipuleze obligatia lui de a va plati aceasta suma de bani, nu aveti mijloc de proba pentru aceste sustineri, deoarece legea prevede obligatia intocmirii unui inscris pentru orice raport juridic ce implica plata unei sume de bani de peste 250 lei. In conditiile in care nu aveti un asemenea mijloc de proba, pretentiile dvs banesti nu sunt dovedite. Proba cu martori nu este admisa pentru dovedirea existentei unei creante. Nici infractiunea de inselaciune din punctul meu de vedere nu s-a savarsit, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei asemenea fapte.
Deci daca nu am nici un contract sau act incheiat cu el nu mai pot face nimic?
Eu ma gandeam la infractiunea de inselaciune pentru urmatoarele considerente: persoana respectiva mi-a spus ca nu imi da banii pentru ca nici el nu i-a incasat, fapt neadevarat, el a incasat suma de bani in urma cu 2 saptamani. A prezentat o situatie ca fiind altfel decat in realitatea cu scopul de a nu plati suma respectiva de bani.
Atata vreme cat nu exista un inscris din care sa rezulte expres obligatia lui de a va plati aceasta suma de bani, nu aveti cum sa dovediti nici pe cale civila, nici pe cale penala aceasta obligatie a lui. Conduita avuta de aceasta persoana, in sensul ca a v-a spus ca inca nu a incasat respectiva suma de bani, nu poate fi calificata ca si element al laturii obiective a infractiunii de inselaciune. Si daca s-ar aprecia ca este totusi o activitate ilicita de inducere in eroare, in lipsa unei conventii scrise, nu se poate retine impotriva lui infractiunea de inselaciune in conventii. Din punctul meu de vedere, nu ca nu aveti dvs dreptate, insa nu aveti suficiente probe sau dovezi pentru a demonstra aceste afirmatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune online (okazii.ro) btudor btudor Buna ziua, Naivitatea, o mare slabiciune de caracter de-a mea pentru care probabil voi plati acuma, ma aduce pe aici. :\"> Am negociat o tranzactie cu 1 ... (vezi toată discuția)
Avans dat fara chitanta si fuga muncitori = inselaciune sau litigiu civil Lyvyoo Lyvyoo Buna ziua, Am inteles ca nu suntem singurii in situatia asta, dar prostia se plateste. Vreau sa va intreb daca poate fi considerata infractiune de ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau nu? un om simplu un om simplu Buna, I-am dat in urma cu 2 saptamani suma de 1200 de euro unei persoane sa-mi cumpere o masina pt ca mi-a spus ca atat costa si ulterior am aflat ca el a ... (vezi toată discuția)