avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de impr.cu gar. imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de impr.cu gar. imobiliara

Se instituie ipoteca de rangul 1,2,3,4 si 5 pe un singur si acelasi imobil, in urma incheierii a 5 contr. de impr.cu garantie imobiliara. Imoobilul ipotecat se afla in coproprietate de doua pers. pe cote de 1/2 fiecare. Cand s-a incheiat primul contr. de catre coproprietarul nr. 1, a fost nevoie de o procura speciala din parte coproprietarului nr.2 in care scrie ca este data ptr . contractarea unui contract de gar. imobil. si ptr. semnarea contractului.. . si valabila pana la indeplinirea scopului .Pentru celelalte 4 contr. de impr.cu gar. imob. notarul nu a mai cerut alte procuri speciale , ptr. fiecare contr. in parte, spunand ca este buna acea procura. Contr. sunt facute la intervale de o luna intre ele si pe sume diferite de bani. Acum coproprietarul nr.2 deschide actiune in instanta ptr. anularea celor 4 contr. de impr. cu gar. imob. care au fost incheiate in baza aceleasi procuri ( una singura data de el coproprietarului nr. 1 )care era pentru un singur contract de garantie impotriva creditorilor si coproprietarului nr. 1. Are sanse sa se anuleze cele 4 contracte, pentru lipsa consimtamantului sau si pentru faptul ca nu a fost instiintat in nici un fel de creditori sau debitor asupra conventiei lor?
Cel mai recent răspuns: getuta , utilizator 16:15, 6 Noiembrie 2008
Are.
Depinde mult de conţinutul procurii. Dacă l-a împuternicit să încheie un contract de împrumut, lăsînd la latitudinea mandatarului coproprietar limita maximă a împrumutului, se cheamă că i-a dat mînă liberă. ªi atunci nu mai are importanţă dacă suma a fost împrumutată printr-un singur contract sau prin contracte succesive. Oricît ar fi de specială o asemenea procură, dacă ea conferă puteri nelimitate mandatarului coproprietar, instanţa nu va face decît să constate valabilitatea actelor încheiate în temeiul mandatului.

Dacă e aşa, trebuia, vorba românului, să caşte ochii atunci cînd a dat procura.

Liviu S.Bordaş
Procura speciala : Subsemnatul .. coproprietar nr.2, domiciliat in ..., prin prezenta imputernicesc cu depline puteri pe numitul .. coproprietar nr.1, domiciliat in..., ca in numele meu si ptr. mine sa indeplineasca toate formalitatile legale necesare semnarii unui contract de garantie imobiliara privind cota mea parte , cota de 1/2din imobil: ..... dobandit de mine prin mostemire.In vederea indeplinirii prezentului mandat , mandatarul in numele meu si ptr. mine va semna valabil contractul de garantie imobiliara , in numele meu si ptr. mine, in limitele prezentului mandat, semnatura acestuia fiindu-mi opazabila.Mandatarul in numele meu si ptr. mine sa precizeze ca imobilul descris mai sus nu a fost trecut in prprietatea statului, ramanand in deplina mea proprieatate si posesiune, va face orice declaratii care sunt necesare pentru inscrierea in CF a dreptului de ipoteca precum si a inscrierii interdictiei de instrainere, gravare, dezmembrare si demolare a imobilului. Prezentul mandat este gratuit, acceptat de catre mandatar, netransmisibil si valabil pana la indeplinirea scopului. Tehnoredactat in .....
Aceata este procura in baza caruia s-au facut 5 contracte de imprumut cu gar. imob. Deci nu este o procura de imprumut ci una pentru semnarea unui contract de garantie imobiliara. Ce se intelege din aceasta procura ? Era valabila ptr. celelalte 4 contr. de imprumut cu gar. imob. ?
Dacă nu a precizat limita sumei pînă la care înţelege să garanteze, lăsînd această sumă la aprecierea mandatarului, eu aş putea aprecia, ca instanţă, că mandatul este valabil chiar dacă împrumutul garantat a fost luat în cinci tranşe, prin cinci contracte, poate chiar şi în situaţia în care este vorba despre creditori diferiţi. Aş aprecia că suma garantată se întinde pînă la limita valorică a cotei părţi cu care înţelege mandantul să garanteze obligaţiile celui pe care l-a mandatat să consimtă în numele său.

Sigur, e uşor să te revolţi atunci cînd crezi că, în ambiguitatea lui, un text îţi este neapărat favorabil.
Cine l-a oprit pe garant să stabilească pînă la ce sumă înţelege să garanteze? Ce ar fi avut de spus dacă suma reprezentînd cele 5 credite era rezultatul unui singur contract de împrumut?

Liviu S.Bordaş
Daca suma reprezentand cele 5 credite era rezultatul unui singur contract, atunci era ok fiindca era doar un singur contract si era valabila procura. Ca instanta as considera ca procura nu este valabila ptr. celelalte 4 contracte ( cu creditori diferiti ) deoarece dupa primul contract imobilul avea deja ipoteca de rangul 1 si interdictia de grevare, instrainare, etc., pentru al doilea contr. avea ipoteca de rangul 2 si asa mai departe pana la rangul 5 si prin urmare pentru consimtamantul valabil al garantului, trebuia sa existe o noua procura ptr. contr. 2 in care trebuia descrisa natura si situatia imobilului in momentul incheierii contr., ca este cu ipoteca de rangul 1 si asa mai departe ptr. celelate contr. de gar.imobiliara. Am dreptate?

Alte discuții în legătură

Pot pune ipoteca pe o casa ipotecata deja? Costin Savescu Costin Savescu Am o casa ipotecata de banca. Mai pot pune o ipoteca in favoarea unei persoane fizice la un imprumut de bani pe care sa mi-l dea acea persoana prin notar? In ... (vezi toată discuția)
Despre executare silita getuta getuta In mesajele anterioare am scris ca un imobil s-a adjudecat in urma licitatiei organizate de un executor judecatoresc si v-am tot intrebat daca pot depune ... (vezi toată discuția)
Circuitul civil getuta getuta Imi puteti spune in ce situatii, un imobil este scos din circuitul civil ? (vezi toată discuția)