avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de impr.cu gar. imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de impr.cu gar. imobiliara

Se instituie ipoteca de rangul 1,2,3,4 si 5 pe un singur si acelasi imobil, in urma incheierii a 5 contr. de impr.cu garantie imobiliara. Imoobilul ipotecat se afla in coproprietate de doua pers. pe cote de 1/2 fiecare. Cand s-a incheiat primul contr. de catre coproprietarul nr. 1, a fost nevoie de o procura speciala din parte coproprietarului nr.2 in care scrie ca este data ptr . contractarea unui contract de gar. imobil. si ptr. semnarea contractului.. . si valabila pana la indeplinirea scopului .Pentru celelalte 4 contr. de impr.cu gar. imob. notarul nu a mai cerut alte procuri speciale , ptr. fiecare contr. in parte, spunand ca este buna acea procura. Contr. sunt facute la intervale de o luna intre ele si pe sume diferite de bani. Acum coproprietarul nr.2 deschide actiune in instanta ptr. anularea celor 4 contr. de impr. cu gar. imob. care au fost incheiate in baza aceleasi procuri ( una singura data de el coproprietarului nr. 1 )care era pentru un singur contract de garantie impotriva creditorilor si coproprietarului nr. 1. Are sanse sa se anuleze cele 4 contracte, pentru lipsa consimtamantului sau si pentru faptul ca nu a fost instiintat in nici un fel de creditori sau debitor asupra conventiei lor?
Cel mai recent răspuns: getuta , utilizator 16:15, 6 Noiembrie 2008
Sunteţi sigură că la fiecare ipotecă s-a înscris interdicţia de grevare? Pentru că, dacă s-a înscris, atunci temeiul pentru desfiinţarea ipotecilor subsecvente este existenţa interdicţiei de grevare instituită în favoarea creditorului ipotecar, şi nu lipsa consimţămîntului mandatarului.

Pentru înscrierea unei ipoteci de rangul doi, subsecventă unei ipoteci prin care se instituie interdicţia de grevare, este nevoie, pe lîngă consimţămîntul garantului ipotecar, de consimţămîntul beneficiarului interdicţiei de grevare. Sunt chestiuni distincte.

Singurul care ar putea cere desfiinţarea ipotecii subsecvente (sau ar putea invoca inopozabilitatea faţă de el, mai degrabă) este creditorul de rang 1 beneficiar al interdicţiei, şi nicidecum garantul ipotecar, acesta din urmă putînd invoca doar vicii legate de consimţămîntul său, nu cele derivînd din existenţa interdicţiei.

Liviu S.Bordaş
Am extrasul de Cf in fata mea si la fiecare contract este scris :se intabuleaza dreptul de ipoteca .. in suma de ... cu interdictia de instrainare si grevare in favoarea lui.....In contractele de imprumut nu exista consimtamantul celui care are ipoteca de rangul 1, scrie doar ca creditorul ( altul )accepta in garantie imobilul ipotecat. Nu stiu ceva este incurcat si tare as dorii sa aflu ce anume este nelegal .
Înseamnă că ipotecile subsecvente nu sunt opozabile creditorului ipotecar de rang superior. Pentru el, este ca şi cum aceste ipoteci nu ar exista. Poate cere radierea lor din CF.

Mai trebuie verificat dacă extrasele CF eliberate în vederea autentificării fiecărei ipoteci subsecvente conţin menţiunea cu privire la existenţa interdicţiei de grevare.
Dacă există menţiunea, este vina notarului că a autentificat ipotecile subsecvente.
Dacă în extrasul CF nu s-a făcu menţiunea existenţei interdicţiei, este vina lucrătorului de carte funciară.

Oricum, toate acestea nu schimbă cu nimic chestiunea valabilităţii procurii. Totul depinde de interpretarea dată de instanţă.
Va multumesc mult. Toate contractele s-au incheiat la acelasi notar public. Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot pune ipoteca pe o casa ipotecata deja? Costin Savescu Costin Savescu Am o casa ipotecata de banca. Mai pot pune o ipoteca in favoarea unei persoane fizice la un imprumut de bani pe care sa mi-l dea acea persoana prin notar? In ... (vezi toată discuția)
Despre executare silita getuta getuta In mesajele anterioare am scris ca un imobil s-a adjudecat in urma licitatiei organizate de un executor judecatoresc si v-am tot intrebat daca pot depune ... (vezi toată discuția)
Circuitul civil getuta getuta Imi puteti spune in ce situatii, un imobil este scos din circuitul civil ? (vezi toată discuția)