avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata cadru didactic
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata cadru didactic

Buna ziua,

stiu ca in decursul ultimilor ani legea pensiilor s-a schimbat de mai multe ori, eu nu reusesc sa gasesc o varianta finala, de aceea va rog sa ma ajutati cu conditiile in care mama mea se poate pensiona din invatamant( stiu ca acolo era o perioada de 3 ani de avans care nu stiu daca mai e valabila in noua lege), la 1 septembrie 2012 va avea 37 de ani de munca, nascuta in 06.11.1955.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:19, 14 Februarie 2012
Mama dvs se poate :
- pensiona la limita de virsta dupa anul 2016 luna Februarie la virsta standard de pensionare de 60 ani

- pensiona anticipat dupa anul 2011 luna Februarie la virsta de 55 ani si 3 luni daca are un stagiu de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 3 luni.

- pensiona anticipat partial dupa anul 2011 luna Februarie la virsta de 55 ani si 3 luni.
Limita de varsta la 60 de ani si 3 luni.Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 3 luni.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.Pentru pensie anticipata partiala conditia de stagiu este de 30 de ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.Pensionarea la cerere cu 3 ani inainte,a fost abrogata de legea invatamantului.

Legea 128/1997

ART. 127

(3) Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă
prevăzute de legislatia în vigoare, dacă are o vechime în învătământ de cel putin 25 de ani femeile,
respectiv 30 de ani bărbatii.

Legea 1/2011

Art. 361

(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga........, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare,


Sectiunea 12 - Pensionarea



Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata.. balansorina balansorina sunt educatoare, nascuta pe 15 dec. 1955 si pe 15 sept 2011 as implini 35 de ani de cind profesez acesta meserie; as vrea sa ies la pensie mai repede.. la anul ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani la pensionarea din invatamant ika ika Buna seara, In noua lege a pensiilor,se mai prevede reducerea virstei de pensionare cu 3 ani pentru cei care au realizat peste 30 ani in ivatamint ? ... (vezi toată discuția)