avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Monografie Bar - Restaurant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Monografie Bar - Restaurant

Care este monografia contabila si documentele primare pentru o unitate de alimentatie publica Bar – Restaurant care isi organizeaza evidenta stocurilor conform inventarului permanent, metoda cantitativ – valorica, cu stocuri evidentiate la pret de achizitie?
In aceasta unitate avem atat activitate de productie (conform retetarelor) la bucatarie si partial la bar pentru produse din categoria: ceai, cafea si cokteiluri, cat si de vanzare marfa pentru produsele achizitionate care se vand ca atare.
Este de la sine inteles faptul ca gestiunea de materii prime s e tine cantitativ – valoric la pret de achizitie.
Intrebarea este daca si gestiunea de marfuri se poate tine cantitativ valoric, la pret de achizitie (progamul de gestiune permite) , sau in mod imperativ, aceasta gestiune trebuie tinuta la pret de vanzare cu amanuntul.
Care sunt implicatiile din punct de vedere fiscal si metodologic (al politicilor si practicilor contabile) daca, o unitate de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica in speta, prezinta o balanta cu conturile 707, 371 si 607, fara a utiliza conturile 378 si 4428, adaosul commercial fiind evidentiat in aceasta situatie ca diferenta intre conturile 707 si 607. Care sunt documentele primare indicate a fi utilizate pentru aplicarea metodei cantitativ – valorice la o unitate Bar – Restaurant?

Monografia contabila utilizata este:
I) Pentru activitatea de productie din Bucatarie si Bar.
1) Achizitii materii prime (document Nir)
% 401
301.x
4426

2) Consum materii prime, cf, retetelor (document Bon consum)
601.x - 301

3) Inregistrarea productiei zilnice (document Raport productie)
345.x - 711

4) Transfer produs finit in gestiunea marfuri (pt.desfacere client)
(Ce documente ar trebui sa avem aici, pentru aceasta operatiune)
371.x - 345.x

5) Vanzare pe baza bon fiscal:
5311 - %
707
4427
6) Descarcare de gestiune aferenta
607 - 371

II) Pentru activitatea de vanzare marfuri Bar/ Bucatarie (produse achizitionate si vandute ca atare si care nu sufera nici o transformare.
1) Achizitii marfuri (Nir la pret de achizitie este OK?)
% 401
371.x
4426

2) Vanzare marfuri bon fiscal
5311 %
707
4427
3) Descarcare gestiune marfuri
607.x - 371.x

Dupa cum se observa, evidenta la marfuri se tine la pret de achizitie si nu se utilizeaza conturile 378 si 4428.
Programul de gestiune permite evidenta analitica a tuturor stocurilor, in orice moment, inclusive al preturilor de achizitie.

Este corecta aceasta metoda?
Sau,
Se poate aplica metoda de evidenta cantitativ - valorica in comertul cu amanuntul?
Cel mai recent răspuns: jade_0923 , utilizator 06:03, 15 Februarie 2012
pct 2: este descarcarea la final de luna.
pct 4 nota ctb corecta: 711 = 345
pct 5:
Vazare produse finite: folositi cont 701 (ex. cafea ).

In rest, ok. Puteti folosi si conturile 378 si 4428 fara nici un fel de problema ptr evidenta cantitativ valorica.

Recomandare de la stan patittu": atentie la indicele de deductibilitate ptr materiile prime expirate, degradate si la conturile 345 si 711. Tot ce va intra in productie , trebuie sa iasa. Sunt produse finite care se consuma imediat, deci ele nu prea au ce cauta pe stoc (345 fara sold la sf de luna, dat fiind ca este vorba de cafenea). Si retetarele sa fie bine facute.

Succes! :)
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
jade_0923, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Problema este ca nu am folosit conturile 378 si 4428 deoarece am pornit de la premisa ca evidenta se tina cantitativ - valoric la pret de achizitie. Aici nu stiu daca este corect.
Apoi, am mai primit o sugestie, aceea ca, fiind vorma de o unitate de alimentatie publica (comert) nu se foloseste contul 701, nici macar pentru vanzarea produselor preparate pe bar sau bucatarie, ci numai contul 707.
Buna dimineataa,

Daca nu folositi contul 701, atunci nu puteti justifica productia. Deci, ptr produsele finite, folositi cu incredere contul 701; in felul acesta evitati anumite explicatii in cazul unui control. Si acum sincer: cei care au productie, nu vand produsele mai departe?
Cat priveste conturile 378 si 4428, asa sum v-am spus, le puteti folosi avand in vedere ca este vorba de comert cu amanuntul. Pentru marfa primita la bar (ex, coca-cola, inghetata, bere etc ) trebuie sa va apara pe NIR si pretul de vanzare. Deci, folositi cu incredere conturile 378 si 4428.

Recitind cele spuse de dvs, raman putin uimita. Desi Ordinul 3055 nu prevede monografii contabile, vin cu urmatoarea problema. Bine, acum depinde si ce va permite softul de contabilitate sa faceti . Eu , de exemplu, chiar daca vand pe baza de bon fiscal, facurmatoarea nota contabila (imi permite si verificarea jurnalului de vanzari mai bine).

4111 = %
707
4427

dupa care vin cu incasarea prin 5311.

Daca as face vanzarea direct prin casa, nu as mai putea tine evidenta cantitativ valorica, ci as merge pe evidenta global-valorica, folosind clar conturile 378 si 4428, deci, descarcarea gestiunii facandu-se calculand coeficientul K.


Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
jade_0923, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Organizarea contabilitatii unui restaurant bolba alina bolba alina Inregistrarea marfii cu adaos la bar ma deruteaza foarte tare. Daca de exemplu, se cumpara sticle de coca cola la 250 ml, care se vand ca atare cu 5 lei / ... (vezi toată discuția)
Evidenta contabila restaurant rodia rodia La un restaurant micut care are si un bar,evidenta gestiunii este organizata la pret de achizitie,cu fise de magazie pt.fiecare articol(atat pt.gestiunea ... (vezi toată discuția)
Productie note contabile denisa2011 denisa2011 buna dimineata, la o covrigarie cu productia in acelasi magazin notele contabile sunt: 1. achizitia 301=401 2. ch cu mat prime: 601=301 3 intrarea ... (vezi toată discuția)