avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... inselaciune in contract de prestari servicii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

inselaciune in contract de prestari servicii

Va salut.
Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se pune in vedere sa plateasca un alt pret decat cel prevazut in contract, conditionandu-se efectuarea prestatiei de semnarea unui act aditional ? Daca ar fi stiut acest lucru, evident beneficiarul nu ar fi semnat contractul.
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 16:48, 1 Martie 2012
Pai e o chestie de natura contractuala, prestatorul poate fi chemat in judecata pentru a fi obligat sa execute obligatiile asumate prin contract sau la restituirea avansului, nu stiu clauzele contractuale.
~ Conținut șters la cerere ~
Este intr-adevar o problema de natura contractuala, dar intervin urmatoarele aspecte :
1. Contractul este incheiat cu un birou de arhitectura, anterior activitatii de proiectare
2. Din activitatea de proiectare ar fi rezultat pe parcurs indicii de majorare a pretului (!)
3. Toate datele necesare proiectarii au fost comunicate inainte de incheierea contractului
4. Contractul nu prevede si alte prestari de servicii ci doar activitatea de proiectare
5. Proiectul elaborat a fost catalogat drept necorespunzator printr-o expertiza tehnica

Prin urmare, beneficiarul se adreseaza unui birou de arhitectura, semneaza un contract pt. elaborarea unui proiect tehnic pe o anumita suma de bani, i se livreaza un proiect necorespunzator, apoi i se conditioneaza predarea proiectului cerut numai dupa ce acesta accepta semnarea unui act aditional.
Proiectul necorespunzator a fost trimis prin posta, la adresa beneficiarului care, dupa ce l-a consultat, a refuzat sa-l receptioneze, transmitand arhitectului sa faca modificarile necesare.

Clauza de restituire a avansului in cazul predarii unui proiect necorespunzator nu a fost prevazuta in contract, dar presupun ca se subintelege in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale din culpa proiectantului. Nu exista clauze de reziliere. De asemenea, nici posibilitatea de majorare a pretului stabilit initial.

Intrebarea este : poate fi incadrata la inselaciune fapta proiectantului de a atrage beneficiarul in semnarea unui contract, prezentandu-i ulterior un alt pret mai mare si conditionand predarea proiectului corespunzator de achitarea diferentei de pret ?
~ Conținut șters la cerere ~
Perfect de acord.
Deci inteleg ca are prioritate materia contractuala si nu este vorba de inselaciune.

Insa, dupa ce proiectantul a luat act de faptul ca beneficiarul nu este dispus sa mai plateasca suplimentar, A REZILIAT UNILATERAL CONTRACTUL, FARA A-SI ACHITA IN PREALABIL OBLIGATIILE CONTRACTUALE, INVOCAND O PRESUPUSA CULPA A BENEFICIARULUI.

Reamintesc ca nu exista clauze de reziliere in contract.
Beneficiarul a ramas cu un proiect dovedit necorespunzator cu o expertiza tehnica.

CONTRACTUL MAI ARE O PARTICULARITATE : nu a fost fixat un termen de finalizare
Presupusa culpa a beneficiarului putea fi adusa la indeplinire intr-un termen rezonabil.

In concluzie, proiectantul a incasat avansul, a livrat un proiect tehnic necorespunzator, dupa care a conditionat continuarea proiectarii de achitarea unor sume de bani neprevazute in contract, apoi vazand ca nu le primeste a reziliat unilateral contractul.

POATE RAMANE BENEFICIARUL SI FARA AVANS SI FARA PROIECTUL TEHNIC CONTRACTAT ?

Ce ar putea obtine mai usor (avansul sau proiectul) si care ar fi rezolvarea ?
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
virgil1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Reziliere contract virgil71 virgil71 Buna ziua. Am incheiat acum 2 ani un contract de proiectare cu un birou de arhitectura. Un contract sumar, fara clauze, doar obiectul contractului, partile ... (vezi toată discuția)
Punere in intarziere virgil1971 virgil1971 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Un prestator de servicii nu-si achita obligatiile contractuale fata de beneficiar. Contractul ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract misailae misailae Buna ziua, Un prieten a incheiat un contract pentru crearea unui site cu o anumita aplicatie. A facturat un avans pe care l-a si incasat. Termenul de predare ... (vezi toată discuția)