avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept penal, cazier \"curat\"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept penal, cazier "curat"

in anul 2008 am terminat de executat o pedeapsa de 2 ani pentru o infractiune economica.
dupa cat timp o sa am cazier curat, sau ce trebuie sa fac pentru aceasta ?
am gasit un post de munca, printre multe altele, in care se specifica "fara cazier juridic si auto".
pe partea de auto nu am probleme dar pe parte juridica se pare ca da.
am observat ca si daca incerc sa-mi iau atestat profesional pentru activitate taxi se cere cazier. am vreo sansa sa iau acest atestat ? sau nu am dreptul sa muncesc in domeniul pe care-l aleg ?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:21, 15 Februarie 2012
Codul penal:
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

Daca v-ati liberat in 2008, cererea de reabilitarea nu poate fi depusa decat in 2013.
Mergeti la sectia de politie arondata domiciliului si scoateti unn certificat de cazier. Daca nu ati fost reabilitat din oficiu depuneti o cerere de reabilitare la judecatoria arondata domiciliului
Veti putea fi reabilitat , la cerere de catre instanta de judecata astfel:
1.-dupa un termen de 5 ani ( 4 ani +1/2 din pedeapsa aplicata= 5 ani ), termen care curge de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale ( art 135 al. 1lit a) rap. la art.136 al. 1 c.pen.)
2.-pentru a fi reabilitat pe cale judecatoreasca pe langa disp.mai sus aratate, mai trebuie sa indepliniti si conditiile prev. de art. 137 c.pen. si anume:
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat întruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135;
b) îsi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul când partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau când instanta constata ca cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarârea de condamnare.
Când instanta constata ca nu este îndeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
undeva prin 2014 se implineste termenul dupa care veti putea face cererea de reabilitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar florinvtrifan florinvtrifan ma afecteaza cazierul la sc de soferi? am fost condamnat cu executare in \\"98 la 4 ani ,am fost eliberat conditionat pt buna purtare si nu am nici o ... (vezi toată discuția)
Reabilitare mustata191 mustata191 am executat 9 ani dintro condamnare de 12 ani/ mam eliberat an 2006 /15 august (vezi toată discuția)
Cazierul judiciar madalinnt madalinnt Buna ziua.Imi puteti spune cand voi putea avea cazierul curat?Cand pot face reabilitarea?Am avut o condamnare de 3 ani,din care am executat 2 pt buna ... (vezi toată discuția)