avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocat ce nu doreste sa plateasca dari la stat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocat ce nu doreste sa plateasca dari la stat

Buna ziua.Am un contract cu un avocat caruia i-am platit onorariul(in urma castigarii procesului) ,i-am cerut chitanta si a refuzat sa-mi taie chitanta motivand ca a taiat chitanta cu cheltuieli de judecata ce se gaseste la dosar caci altfel nu ne recuperam cheltuielile de judecata de la reclamat (chelt de jud. sunt jumatate din onorariu)care nu includ si onorariului avocatului.As dori sa stiu dc puteam recupera si onorariul avocatului .
Tot ce mi-a dat a fost o hartie scrisa ca a primit suma ...dar totusi nu sunt multumita ,as fi dorit chitanta .Ce pot face ?Merg la garda financiara?:">
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
MissBabylicious, utilizator
Luati chitanta din dosar/xerox/.nu cred ca este cazul sa mergeti la Garda financiara. Atata timp cat avocatul a depus chitanta la dosar nu vad problema.
ar fi trebuit sa aveti un contract de asistenta juridica si o copie ( exemplarul 2) al chitantei emise de catre avocat. Asa ar trebui sa fie si asa este corect. Nu este adevarat ca la dosarul cauzei avocatul trebuie sa depuna originalul chitantei de incasare a onorariului.
Potrivit deciziei înaltei curţi de citatie şi justiţie, chitanţa trebuie depusă in original în dosar, ptr a fi considerată admisă ca şi probă ptr cheltuielile de judecată, asta ptr a evita orice discuţie cu privire la faptul că aceeaşi chitanţă poate fi folosită fiind în copie, in mai multe dosare.
Onorariul avocatului poate fi recuperat de parte cu titlu de cheltuieli de judecata, numai pe baza chitantei in original si nu in copie.
" În privinţa onorariului de avocat, numai chitanţa eliberată de avocat, în original, atestă plata şi încasarea onorariului, constituind pentru instanţă act justificativ care stă la baza stabilirii şi acordării cheltuielilor de judecată "
Decizia 2676/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe care o aveti aici:
[ link extern ]
Hmmm....ati fost multumita de prestatie? Ati castigat? Daca da, ati putea fi mai putin scrupuloasa....daca chitanta este la dosar, va plati dari la stat....pe acea parte. Onorariul de succes NU se impune de catre instanta in sarcina partii care a cazut in pretentii si daca chiar doriti chitanta pe acea parte, insistati si cereti-i, poate mai ia onor. statul un 16% sa mai schimbe niste borduri unde nu e nevoie...

Din pacate cam asta e optica multora..."Ce, avocatul mi-a castigat procesul?Mai da-l....camie instanta mi-a dat castig de cauza, nu el"....dar se uita ca fara el era poate imposibil....

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata Radu Palu Radu Palu In apel avocatul meu nu a aparut. A uitat ca in ziua aceea avem termen de judecata. Am castigat apelul insa mi-a fost respinsa cererea de achitare a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)
Proces civil costigina costigina In cazul in care trebuie sa angajez un avocat care sa ma reprezinte in instanta de judecata,in alta localitate ,prezenta mea este necesara?,ca sa nu fiu silit ... (vezi toată discuția)