avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Actiunile avand ca obiect restituirea taxei ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Actiunile avand ca obiect restituirea taxei auto/inmatricularea vehiculelor fara plata taxei sunt admisibile

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 24 din 14 noiembrie 2011 (Decizia 24/2011) privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel lasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj vizand: (i) aplicarea art. 4, art. 7 si art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011, raportate la art. 7 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la posibilitatea obligarii institutiei prefectului la inmatricularea unui autovehicul, fara a exista o prealabila constatare din partea autoritatii fiscale competente, in sensul ca taxa de poluare este sau nu datorata; (ii) admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiunii de restituire a taxei de poluare, in conditiile in care reclamantul nu a facut dovada parcurgerii procedurii prealabile, prevazuta la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 16:53, 12 Mai 2012
Fara sa ne incurcam in detalii procedurale, depindem in totalitate de deciziile judecatorilor, care bineinteles ca nu au conceptul de practica unitara sau jurisprudenta. In acelasi timp in mod ciudat aceeasi judecatori care redacteaza o hotarare prin care se admite actiunea de recuperare a taxei de poluare, pot la fel de bine sa invoce 'motive' pentru a respinge o actiune identica(referitor la inscrisurile depuse).
Eu personal am avut o astfel de speta in decembrie anul trecut: clientul meu se duce sa isi inmatriculeze autovehiculul, Directia Inmatriculari ii refuza inmatricularea pe motiv ca nu a platit taxa. Promovat actiune in instanta (Trib. Brasov), hotararea pronuntata suna cam asa: obliga paratul sa inmatriculeze autoturismul reclamantului fara plata taxei de poluare. Am investit hotararea cu formula executorie si s-a inmatriculat autoturismul.
Am depus actiuni de inmatriculare fara plata taxei pe Legea 9/2012 , si in mod logic ar trebui sa le admita, situatia juridica discriminatorie fiind similara, daca ne raportam la OG1/2012, care amana aplicarea taxei la auto inmatriculate in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi si documente necesare pentru inmatricularea unui autovehicul ! Roland Mindrila Roland Mindrila Pentru inmatricularea masinii trebuie sa parcurgetii urmatorii pasi si sa obtineti urmatoarele documente: -copie de pe cartea de identitate a persoanei, ... (vezi toată discuția)
Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)
Pronuntare ril - procedura prealabila taxa poluare 14.11.2011 Marian Senchiu Marian Senchiu Cei de la Înalta Curte de Casație si Justitie au publicat astazi un comunicat de presa: Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011. Admite ... (vezi toată discuția)