avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara/drept vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara/drept vizita

Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia alimentara si faptul ca ramane copilul la mine la barlad impreuna cu parintii mei,tatal fiind in bucuresti.De curand fostul sot tot o deranjeaza pe mama mea cu sms ca vrea sa-si vada baiatul si vine.Am op intrebare din moment ce n-a dat macar odata pensia alimentara sau un ban pt baiat,din moment ce locuinta in care sta copilul este a parintilor mei ei locuind acolo,poate bunica copilului si eu sa-i refuzam dreptul de-al primi sa vada copilul sa vina acolo?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:56, 11 Noiembrie 2008
In acest moment puteti sa-l refuzati, dar trebuie sa intelegeti ca acest refuz nu se poate permanentiza, pentru ca potrivit Codului familiei:

Art. 43. - Pãrintele divortat, cãruia i s-a încredintat copilul, exercitã cu privire la acesta drepturile pãrintesti.
Când copilul a fost încredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecãtoreascã va stabili care dintre pãrinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i încuviinta actele.
Persoana sau institutia de ocrotire cãreia i s-a încredintat copilul va avea fatã de acesta numai drepturile si îndatoririle ce revin pãrintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile Art. 108 se aplicã prin asemãnare.
Pãrintele divortat, cãruia nu i s-a încredintat copilul, pãstreazã dreptul de a avea legãturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, învãtãtura si pregãtirea lui profesionalã.
Pensia de intretinere poate fi obtinuta printr-o plangere penala impotriva fostului sot, facuta la politie.Aceasta in cazul in care aveti intr-adevar sentinta judecatoreasca in acest sens.
Dar, in ceea ce priveste copilul,nu-i puteti interzice sa-l vada si sa pastreze legatura cu el.; spunem aici exact ce am mai spus;
Ceea ce observam este ca dumneavoastra tratati copilul ca fiind un "bun privat" si nici macar un "bun comun".
L-ati facut cumva singura?Credeti ca e drept sa va ganditi asa?Nu considerati ca minorul are nevoie si de tatic?Credeti ca e moral sa falositi copilul ca "obiect de joaca", de santaj si sa incercati sa-l dati si sa-l luati cand vreti si cum vreti?
Cateva chestiuni;
1.oricum daca vrea poate sa ceara in instanta stabilirea unui program de vizitare Art.43,alin 3 Codul familiei (parintele caruia nu i s-a incredintat minorul...pastreaza dreptul la vizitarea acestuia)
2.respectarea masurilor privind incredintarea minorului Art.307 Cod Penal
3.nerespectarea unei hotarari judecatoresti Art.271 Cod Penal
Alegeti !
nu cautati sa-i interziceti tatalui sa isi vada copilul, in primul rand nu e crestineste si in al doilea rand poate obtine oricand un drept de vizita printr-o hotarare judecatoreasca...asa ca nu-si are sensul sa ii interziceti.
cu privire la neplata pensiei alimemetare puteti sa-i faceti o plangere penala.

av. vasilescu
Cati ani are copilul?
De ce anume nu doriti ca tatal sa aiba contacte cu acel copil si, mai ales, de ce nu doriti ca micutul sa pastreze un contact constant cu tatal?
Ca tatal ar putea obtine drepturi de vizita, in majoritatea cazurilor asa e...
Ca dv. nu vreti chiar tocmai ce e bine pentru copil, inca nu stim...
Ca pensia de intretinere nu are nicio legatura cu programul de vizita (nu legal), asta e clar inca din lege... desi as spune ca vizitarea copilului ajuta la responsabilizarea parintelui... si la plata pensiei de buna-voie...
Ca tatal imi pare destul de destept sa nu va contacteze direct pe dv. si apeleaza la fosta soacra, e poate numai o prima impresie...
Dar pentru a evita toate aceste presupuneri si prejudecati ivite din experienta de viata al fiecarui consultant prezent aici pe forum, mai bine clarificati dv. care sunt motivele dv. si punctul dv. de vedere.
Pt ca eu consider ca cel care vrea doar sa-l vada o data la 1an jumatate doar pt o zi nu e tata...pana acum nu s-a gandit daca eu ma descurc sau nu cu baiatul daca are ce manca ce imbraca....si nu vreau sa-i interzic acest drept ,doar vreau sa stiu daca mama mea poate refuza vizita lui in casa ei... el daca vrea sa vada baiatul ar putea sa trimita bani sa il duc eu la bucuresti sa-l vada...iar un tata care nu trimite o bomboana de ziua copilului sau macar un telefon nu prea e tata in ideea mea....nu i-am cerut pensia alimentara prin politie sau judecata pt ca am lasat poate poate isi revine si se gandeste singur la copil

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pensiealimentara pensiealimentara buna ziua. in urma divortului cu un minor. s-au stabilit urmatoarele lucruri-desfacerea casatoriei de acord comun, pastrarea numelui -stabilirea domiciliului ... (vezi toată discuția)
Fostul sot doreste dreptul la ore de vizita a fiului dupa 3 ani de la divort mihaliscenco mihaliscenco Buna ziua! Iata ca am revenit cu o alta problema la dumneavoastra. Doresc sa stiu daca dupa 3 ani de la divort fostul sot poate obtine ore de vizita cu fiul ... (vezi toată discuția)
Divort !!! dana 50 dana 50 Am divortat acum 6luni,la care am o hotarire de divort definitiva si irevocabila,am de asemenea si un copil minor care mi-a fost incredintat mie dar in ... (vezi toată discuția)