avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare pt cei mai pregatiti avocati!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare pt cei mai pregatiti avocati!

dupa cum am citit parerile unor avocati si juristi de pe acest forum si a altora cu care am mai discutat s-a format 2 pareri diferite si cum e si normal trebuie sa fie numai una corecta ....intrebarea este...daca o persoana este angajata si in cim are trecuta functia de inginer constructor (functie de executie,dupa cum stim) si semneaza fisa postului de sef santier(functie de conducere,dupa cum stim) fara semnarea unui act aditional de modificarea a cim cf art 17,art41 cod muncii, pt care functie raspunde angajatul?pt functia din cim (ing constructor) sau pt functia din fisa postului (sef santier)???..(.angajatul isi da demisia si acum este tras la raspundere patrimoniala cf art 270 cod muncii)
Cel mai recent răspuns: razvandicu , utilizator 12:47, 8 Noiembrie 2008
Chiar daca inca nu sunt avocat , imi permit sa va dau un raspuns.
Cum cele doua functii (ocupatii) in momenclatorul meseriilor au coduri diferite respectiv, 122308 - sef santier si 214201 - inginer constructii civile, industriale si agricole (sau 214205 - inginer constructii hidro tehnice, 214206 - inginer constructor instalatii), trecerea de la o functie la alta se face prin act aditional la CIM. Daca acest act aditional nu a fost incheiat si inregistrat la ITM functia salariatului este cea inscrisa in CIM, respectiv inginer constructor. Chiar daca a semnat fisa postului pentru sef santier, atat timp ce nu a fost incheiat un act aditional de modificare a functie din inginer constructor in cea de sef santier, respectivul salariat ramane tot inginer constructor.

adaug ca si la desfacerea cim tot functia de inginer constructor este scrisa..deci pe toata durata muncii la acea firma de la angajare si pina la demisie am avut functia prevazuta in contract de ing constructor..
Desi nu vreau sa ma repet, dvs puteti raspunde patrimonial numai pentru functia trecuta in contract .... fisa postului detaliaza atributiile prevazute pentru functia trecuta in contract.
Atata timp cat nu exista act aditional de modificare a functiei, nu aveti cum sa arspundeti pentru alta functie decat cea prevazuta in c.i.m.
am vazut ce mi a ti scris d-voastra si va consider cel mai tare avocat de pe acest site...sunt cu totul de acord cu ce ati spus..dar daca ati fi in locul meu ati incerca sa vedeti ce parere mai au si altii mai ales ca nu toti sunt de acord cu ce gandesc eu sau cu ce ati afirmat d-voastra...sa mai explice ceva...dupa cum spuneti de atatea ori raspunderea patrimoniala are la baza cim...dar daca raspund pt functia trecuta in cim si nu am semnat o fisa a postului adica de ing constructor,ramane sa am raspundere fata de obligatiile din cim care nu se refera la atributiile functiei de ing constructor,nu face nici o precizare despre atributiile acestei functii...prin urmare raspund numai de ce scrie in cim...adica de a respecta disciplina muncii,fidelitate fata de angajator,de a respecta secretul de serviciu,de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii...atat scrie in cim...deci raspund numai pt astea atat?...nu raspund deloc de activitatea de pe santier?e ultima data cind va intreb asta si va multumesc din suflet daca imi raspundeti si cind o sa am ocazia sa ajung prin buc sper sa va intalnesc personal ca sunteti un MARE AVOCAT!
Desi fac parte dintre cei al caror raspuns nu va place, va spun ca un salariat raspunde nu de "functia" din CIM ci de atributiile indeplinite in activitatea sa.
Se pare ca pe celalalt topic ati omis sa spuneti ca deja este "mai mult ca tarziu" sa mai intreptati semnarea unei fise asa , fara sa va asumati si respunderea semnaturii dvs.
Asa cum am mai scris , s-ar putea sa aveti surpriza ca instanta sa nu va dea castig de cauza doar pentru ca in fisa postului era scrisa alta functie atata timp cat ati indeplinit atributii din fisa respectiva , desi nu aveati pregatirea si experienta necesara, si nici nu ati incheiat un CIM pentru o functie de conducere. Cu surprindere puteti sa constatati ca puteti fi tras la raspundere pentru actiunile dvs. facute prin depasirea atributiilor date sau pe care le-ati fi avut in mod normal conform functiei din CIM.
Daca nu exista nici o atributie care sa va fie adusa la cunostinta, adica daca nu semnati nici o fisa a postului, cu totul alta era situatia.
Mai simplu spus veti constata ca nu va puteti " juca dea seful de santier" fara responsabilitate.
Personal va doresc sa castigati procesul si din situatia creata sa fi invatat ca cel mai bine este sa semnalati o greseala atunci cand aceasta exista.

Alte discuții în legătură

Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Concluzie finala pt cei mai buni avocati! razvandicu razvandicu dupa cum am promis ca nu mai aduc in discutie despre pb mea nu pot sa nu ma abtin sa dovedesc ceva. 2 avocati printre care si domunul Elis imi dau dreptate si ... (vezi toată discuția)
Raspundere subcontractant! razvandicu razvandicu Va deranjez cu o intrebare de care nu sunt sigur care e varianta corecta!Se presupune ca o o anumita lucrare de constructie e realizata de o firma in ... (vezi toată discuția)