avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Planul parental in caz de conflict
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Planul parental in caz de conflict

M-am confruntat cu urmatoarea situatie: intr-un divort, instanta a dispus completarea unui plan parental de ambele parti. Este foarte ok., numai ca citindu-l constant ca este o adevarata trranzactie, sau acord de mediere. este scris:
noi.......( partile) am convenit asupra modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti

in cazul meu partile nu se inteleg, tocmai de aceea divorteaza prin instanta...
intrebare : ce completez in acest caz? doar pozitia clientului meu

m-ar interesa mai situatiile unor colegi ce s-au confruntat cu asemenea cazuri .
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 19:36, 22 Februarie 2012
Completati pozitia partii pe care o reprezentati !
Instanta a dispus!? Foooarte interesant.

Prin noiembrie 2011 am descoperit un astfel de plan (cu iz de import american) si am facut un ...exercitiu...(din curiozitate). L-am trimis partii pe care o reprezentam cu rugamintea de a-l da si celeilalte parti (doua minti luminate).
I-am rugat sa-l studieze in weekend si sa incerce, fiecare separat, sa completeze punctul lui de vedere pe cate un exemplar (fara semnaturi = ciona/propunere).

In conditiile in care ei se certau de aproape un an, nici macar eu nu credeam in izbanda incercarii mele. Dar, cand ei au confruntat cele doua variante, surpriza a fost colosala. Doar UN SINGUR aspect era cu adevarat in divergenta. (adica demn de o discutie ceva mai lunga). Restul ... fleacuri de rezolvat in 10 minute prin procedeul "mai iei de ici, mai pui colea". Luni seara aveau planul / acodul semnat.


Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
romascanu, moderator
Este foarte adevarat ca, sotii care ajung in instanta nu se inteleg deloc, dovada este si faptul ca nici macar pe aspectul divortului nu au gasit o cale de intelegere. Insa, a fi un bun parinte nu are (sau nu ar trebui sa aiba) nicio legatura cu calitatea de sot. Asa cum a aratat mai sus doamna Romascanu, daca parintii sunt responsabili si se concentreaza pe interesele copilului, sau sunt ajutati sa se concentreze asupra acestui aspect, acordul asupra unui plan parental (care poate fi minimal sau particularizat/extins) este posibil.
Desigur, acest plan parental (cu iz de import :yes:), cum bine stim, este doar un model. Insa, consider ca, le este util parintilor sa stie ca pot sa-l adapteze, sa-l modifice sau sa-si creeze propriul plan parental (sau cum vor sa-l numeasca), in functie de interesul superior al copilului lor, de nevoile si posibilitati reale, caz in care, instanta de judecata va tine cont de intelegerea/optiunile lor, daca respecta interesul superior al copilului.
Cu siguranta, incet, incet, prin informare si prin efortul tuturor celor care pot sa vina in sprijinul parintilor, pentru binele copiilor, se va intelege ca programul minimal stabilit de catre instanta de judecata, pana acum, poate fi imbunatatit/particularizat/extins, la solicitarea si prin invoiala parintilor.
Ma bucur ca exista atat judecatori cat si avocati care ”pun umarul” la imbunatatirea si, implicit, diminuarea efectelor divortului/separarii asupra raporturilor dintre parinti si copiii lor minori, precum si la punerea in practica, in mod real, a autoritatii parintesti comune.
Felicitari si mult succes atat judecatorilor in cauza cat si domanelor avocat!
si eu sunt perfect in asentimentul vostru, stimati colegi....problema mea era ce trebuie sa fac,daca ati intalnit asa ceva....deoarece , in cazul meu am apelat la trei mediatori, iar partea adversa nici nu bvrea sa auda...desigur, se disputa, asa cum cred ca va dati seama, stabilirea domiciluiului minorului...:D

voi completa doar pozitia clientului meu, cu toate ca planul contine si spatiu pentru datele celuilalt....
macar de acesta ar fi un incepu pentru un proces echitabil...nu ca in 80% din cazuri unul este de ajuns ca este parinte, altul trebuie sa probeze si ca e ziua afara la ora 12#-o
Nu am intalnit inca situatia data, insa personal cred ca acest tip de "conventie" este aberanta. Da, este un "americanism" stupid si aberant ca si cei care l-au inventat si apoi ca si cei care l-au preluat.
Oricum, nu are nimic dea face cu "interesul superior al copilului"

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii in comun/plan parental/hotarare judecatoreasca Milady09 Milady09 Dupa vreo 6 luni de chin, azi razboiul meu a luat sfarsit. Consider ca puteam sa nu ajungem parti intr-o lupta de orgolii, daca tatal copilului ar fi fost ... (vezi toată discuția)
Custodie Catalin-Ioan Catalin-Ioan Ce drepturi si obligatii (responsabilitati) am eu,ca tata,asupra copilului daca ii cedez custodia mamei?sau daca custodia va fi comuna?si ce implica una si ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa obtin custodia exclusiva prin plan parental incheiat la mediator simi79 simi79 Buna seara Din concnubinaj rezultat un copilas ,dorim sa incheiem sa un plan parental in care suntem deacord comun sa obtina Mama custodie exclusiva, in acest ... (vezi toată discuția)