avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se poate apara un functionar public cand primarul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se poate apara un functionar public cand primarul sau il ameninta sa-si dea demisia?

Buna ziua, sunt angajata a unei primarii din jud. Constanta. Nu mi-e teama sa-mi dau datele pentru ca nu am gresit cu nimic, noi majoritatea functionarilor din primarie . Noul primar ales din partea PSD , la alegerile din iunie 2008 dl. X a facut o sedinta cu noi in care ne-a zis mai multor persoane sa ne dam demisia "altfel plecam cu tinicheaua de coada". Am intrebat pentru ce motiv. Noi nu am gresit cu nimic. Se aud si acum fel si fel de zvonuri prin comuna ca ar fi zis ca ii schimba pe toti cei vechi si iata ca zvonurile devin realitate. Intrucat nimeni nu si-a dat demisia au inceput sa curga sesizarile la comisia de disciplina, unde unii colegi au cate 2-3 sesizari. Mentionez ca majoritatea lucram de peste 10 ani in primarie si pana acum am avut o singura sesizare la comisia de disciplina pt.un coleg care consuma alcool des. Insa acum dl. primar doreste sa desfaca contr.de munca unui coleg de ex. pt.ca a intarziat 15 min. la condica. Acesta este doar un exemplu. Altor doi colegi le-a fabricat sesizare ca in campania electorala din iunie au fotografiat la un miting PSD si au vociferat. Mentionez ca era la ora 17 in timpul liber si nici vorba de vociferari etc.As dori sa lasati mesaje ce se poate face legal cum se poate interveni pentru ca dl. primar sa ne lase sa ne facem datoria in liniste pentru ca noi il vrem dar dansul nu ne vrea. Mereu ne spune ca orice ordin da noi trebuie sa-l executam fie ca e bun fie ca e rau. Am facut sesizare si la prefectura si pana acum nu s-a luat nici o masura. Ce mai putem face??? suntem disperati, lucram in stress, cu teama sa nu gresim sub nici o forma cu nimic ca sa nu ne pierdem locul de munca. Eu consider totul abuz de putere, incalcarea grosolana a codului muncii, a legii 188 - statutul f.p. in care se zice ca o sesizare la comisia de disciplina se face daca are legatura cu atributiile functionarului si daca a fost vatamata o persoana etc. Asteptam sfaturi si indemnuri pt.ca nu stim ce am putea face sa-l convingem sa ne lase in pace. Unde e stabilitatea in functie, ni se baga pumnul in gura daca avem alte opinii personale in timpul liber, se incalca Constitutia etc. Astept comentarii.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
ghel, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu , utilizator 14:48, 14 Ianuarie 2009
Va putetu plinge pentru savirsiurea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 246 cod penal, abuz in serviciu contra intereselor personale.
D-le Dan multumesc pt.gestul dvs.dar eu pe net am gasit la art. mentionat de dvs. un raspuns care nu corespunde realitatii la care eu solicit sprijin si anume :

Art. 246. - Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Fapta functionarului public, care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Dl. primar nu e functionar public, eu puneam intrebarea in numele tuturor de aici de la noi implicati, cum ne putem apara de aceasta situatie mentionata in textul posta anterior.
Parerea mea e sa stati linistita, pentru ca, sunt multi viteji care considera ca odata ajunsi primari, sunt proprietarii de drept ai primariei, comunei, banilor publici, etc. Esentialul e sa va indepliniti atributiile prevazute in fisa postului, si dvs. si colegii dvs. Ati putea incerca eventual o actiune in penal, pentru abuz in functie, dar, pentru asta, parerea mea e ca trebuie sa consultati un avocat bun...
Imi cer scuze daca am fost off-topic,dar, sunt si eu victima unor abuzuri facute de alesi locali, care, in afara de tractor si legea "celui mai tare" nu cunosc alte aspecte...si stiu ce inseamna sa lucrezi sub presiune. Oricum, parerea mea e ca nu are ce sa va faca...eventual, tratati-l cu "ignore".
Ms.de incurajari, deja unul din colegi a facut plangere penala iar ceilalti suntem martori, l-a chemap la audieri procurorul pe primar, e verde albastru. Am mai postat in acest sector si ceva despre functionar public/campanie electorala ca sa vada si alti colegi din tara ce se intampla , cata bataie de joc este asupra noastra, cum unii care ajung sefi calca totul in picioare crezand ca sunt doar ei si cerul. Asa zice al nostru. Mentionez : a fost instructor auto pana a fi ales anul asta primar, iar consilier personal si-a luat un fost coleg tot instructor auto, fara studii...., care pe timpul lui Ceausescu a fost secretar de partid la Energia Cta si la Navrom. O sa solicit la CNSAS prin cerere sa vedem , suntem siguri ca a facut politie politica, dupa cum se comporta ambii cu noi toti angajatii din primarie.
Din ce stiu eu...consilierul personal al primarului, are rolul de a-l consilia pe d-l. primar in actiunile sale, in vederea ducerii la indeplinire a mandatului. In consecinta, nu are nici atributtii, si nici dreptul de a coordona, controla, etc, personalul din aparatul de specialiate al primarului. Aceaste atributii ii revin primarului, eventual secretarului, pentru unele compartimente, sau administratorului public, daca acesta exista . :)
P.S. Tineti-ne la curent cu actiunea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Campanie electorala/functionar public ghel ghel Sunt functionar public, sunt in afara programului de lucru, e ora 17.00 trec pe langa un miting electoral, ma oresc , ascult, ca simplu alegator ma intereseaza ... (vezi toată discuția)
Functionar public implicat in campanie electorala? miruna1popescu miruna1popescu Buna ziua, Sunt functionar public intr-o primarie locala si as dori sa stiu daca este legal ca eu, prin statutul avut, sa fiu implicata in orice fel de ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu cameliastoi cameliastoi Un angajat in S.A. -functie de conducere poate fi subiect activ al infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor personale - plangere formulata de ... (vezi toată discuția)