avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot refuza sa semnez dezbaterea unei mosteniri?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot refuza sa semnez dezbaterea unei mosteniri?

nu stiu daca m-am exprimat corect, dar ma intereseaza sau mai bine spus daca ma poate ajuta cineva cu mostenirea......parintii mei au un apartament ,tatal meu a decedat cu ani in urma[ cam 10 ani sunt de atunci] debaterea mostenirii nu s-a facut ,acum mama mea m-a anuntat ca doreste sa dezbata mostenirea si apoi sa vindem apartamentul....eu nu sunt deacord cu acest lucru dat pentru faptul ca eu m-ai am o sora cota care imi revine la ora actuala sunt convinsa ca nu e mare......daca se vinde imobilul eu unde am sa locuiesc? nu locuiesc impreuna cu ea locuiesc intr-o locuinta de servici,si asta pentru faptul ca tot datorita ei am fost nevoita sa parasesc domiciliul si sa ma mut impreuna cu alte 2 familii intr-un apartament cu 4 camere [locunta de servici] cum pot sa fac sa nu semnez aceste acte fara a ma certa cu ele [mama si sora mea] trebuie neaparat sa invoc un motiv ? nu ca nu as dori sa intru in posesia mostenirii dar nu pot sti ce gindesc ele eu as dori sa se dezbata mostenirea numai dupa decesul mamai cum pot proceda?
Cel mai recent răspuns: emilia_07 , utilizator 17:48, 18 Mai 2012
Daca refuzati sa acceptati mostenirea veti fi considerata renuntatoare si pierdeti orice drept. Daca vreti sa pastrati apartamentul va trebui sa platiti sulte in cote corespunzatoare mamei si surorii.
incerc sa va raspund cat mai "babeste" posibil.
mostenirea se accepta dupa fiecare defunct in parte, deci ideea cu dezbaterea mostenirii numai dupa ce va deceda si mama dvs nu e viabila, posibila.
acceptarea mostenirii (acea dezbatere succesorala la care va referiti dvs) e indicat sa o semnati ca sa nu se considere ca ati renuntat la mostenirea tatalui dvs. Acest fapt nu inseamna ca sunteti de acord cu vanzarea casei. Respectiv, dezbaterea succesiunii se finalizeaza cu eliberarea unui certificat de mostenitor in care va fi trecut in mod obligatoriu cota parte care ii revine atat mamei dvs, cat si dvs precum si a celorlalti mostenitori daca este cazul, adica sora dvs.
abia dupa obtinerea acestui act ( a certificatului de mostenitor) mama dvs va putea ridica problema vanzarii casei.
Mama sau sora dvs nu vor putea vinde casa fara acordul dvs atat timp cat sunteti coproprietare ale imobilului. Probabil ca va vor chema in judecata pentru partaj si atunci, in cadrul acelui proces va trebui sa decideti daca doriti sa ramaneti dvs cu casa despagubindu-le in bani pe mama si sora dvs sau daca agreati mai mult situatia de a va despagubi dansele pe dvs in aceeasi termeni.
oricum ar fi, dezbaterea si finalizarea procedurii notariale succesorale nu are nimic a face cu intentia de vanzare a casei, in sensul ca daca semnati actele de "mostenire" va si obligati sa vindeti casa.
Buna ziua! am si eu o problema cu dezbaterea succesiunii. Inainte de a trece cele 6 luni, am fost la notar sa dezbatem mostenirea dupa parintii nostri care au murit in acelasi an. Fratele meu a facut toate actele, iar cand sa mergem la notar sa acceptam succesiunea, sau macar sa dam o declaratie cum ca acceptam mostenirea, el a spus ca nu are rost, ca o vom face peste 2 luni, cand va avea si el bani. Eu l-am crezut si acum imi spune ca el nu vine sa semneze si ca fara el nu am cum sa fac dezbaterea succesiunii. Ce pot face eu in aceste conditii? Au trecut deja 8 luni de la decesului tatalui si mult mai mult de la cel al mamei. Notarul nu are decat schita lui in care mi-a calculat, el mi-a spus sa mergem amandoi, insa eu l-am crezut pe fratele meu si acum nu mai pot face nimic, doar pt ca nu m-am dus in cele 6 luni?Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns! Multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
emilia_07, utilizator
Nu va faceti probleme cu acceptarea in 6 luni, mergeti la notar, faceti succesiunea. Fratele dv va veni, pt ca dupa ce va fi citat de notar si nu se va prezenta se va putea spune ca a refuzat-o si nu se alege cu nimic.

De ce nu vrea sa vina, are vreun interes? El foloseste bunurile din masa succesorala?
Eu l-am crezut pentru ca mi-a spus ca a mers el sa intrebe la alt notar si i-ar fi spus ca, acum se poate face succesiunea in termen de 1 an, insa, noul cod, din ce am citit, nu stiu daca am sau nu dreptate se aplica doar pentru cei care au parintii decedati dupa data de 1 octombrie 2011, ori la noi nu e cazul, ca au murit in primavara, respectiv vara lui 2011, august. Fratele meu mi-a spus,,oricum, fara mine nu poti face nimic, daca nu-ti semnez eu"si nu vreau sa ajung la judecata, asta voiam sa stiu, daca cumva judecata e ultima sansa, pt ca nu vr sa recurg la ea. Eu am inteles ca este citat si poate refuza sa semneze si atunci eu nu pot face nimic, doar varianta odioasa de a-l da in judecata, lucru pe care nu vreau sa-l fac pentru a nu intina memoria parintilor, plus ca mi se pare monstruos, crestineste vorbind, sa-ti dai fratele in judecata. Slava Domnului ca exista aceasta varianta de a repara lucrurile prin notar. Eu citisem ca notarul nu poate face decat sa-l citeze la dezbaterea mostenirii si, daca fratele refuza sa apara, notarul nu mai poate face nimic si ca doar in instanta se mai poate face ceva. Ce bine ca nu e asa!
Da, se foloseste de o parte din pamant care nu tine de casa, este teren arabil.

Alte discuții în legătură

Mostenire az14 az14 Buna seara am o mare rugaminte sa ma lamuriti daca se poate Parintii mei in perioada casatoriei lor au achizitionat un apartament, dar mama mea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune Hanuka Hanuka In anul 2004 a decedat mama in urma careia s-a facut succesiunea conform legii. Mostenitorii au fost tatal, sora si cu mine.Intre timp, mai exact acum o luna ... (vezi toată discuția)
Se poate emite certificat de moștenitor pe numele unei persoane decedate? simcroitoru simcroitoru Buna ziua, mama mea care este decedata, a mostenit de la fratele ei 400 de mp( fratele ei nefiind casatorit si neavand copii). mostenirea nu s a dezbatut cat a ... (vezi toată discuția)