avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia tatal de indemnizatia pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia tatal de indemnizatia pentru cresterea copilului?

vreau sa stiu daca sotul poate primi indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care copilul se va naste undeva in aprilie 2013,iar el va fi angajat incepand din mai 2012si pe ce perioada ar putea sa beneficieze de aceasta indemnizatie(1an,2?)mentionez faptul ca el este sigurul parinte care poate benefia cumva de indemnizatie deoarece decat el va lucra incepand din mai.va multumesc
Cel mai recent răspuns: roberta0728 , utilizator 21:47, 23 Februarie 2012
Cel mai important lucru este acela ca Indemnizatia se acorda parintelui care in ultimul an anterior nasterii copilului a realizat venituri supuse impozitarii.. Inteleg ca tatal va lucra din luna mai, copilul se va naste in aprilie 2013. Nu prea sunt 12 luni, decat daca viitorul tatic se mai incadreaza intr-una din situatiile de mai jos:
De asemenea, cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care parintele a fost in somaj, a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, s-a aflat in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala sau urmeaza cursurile la zi ale invatamantului liceal, preuniversitar sau universitar.

[ link extern ]
imi puteti spune,va rog,daca este posibil ca tatal in aceasta perioada de un an dinaintea nasterii copilului poate fi plecat din tara?ii poate,,merge,, cartea de munca, de ex incepand cu aprilie2012,copilul urmand sa se nasca prin mai 2013?este vreo problema in aceasta situatie?
Daca sotul va lucra in strainatate cu carte de munca, inseamna ca va plati taxe si impozite acolo, nu in Romania, ceea ce nu-i va da dreptul la obtinerea indemnizatiei aici.
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, la art2(6), spune ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sunt eligibile pentru indemnizatia pentru CCC si perioadele in care:
"persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta".

2. Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun ca pentru aceste perioade lucrate in strainatate sunt necesare urmatoarele documente:

Art.6(5)
...
g) copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.

3. Pentru mai multe amanunte va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
va multumesc mult pt raspunsuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului - perioada ContSters193523 ContSters193523 buna ziua as avea o intrebare in cazul in care o persoana naste in luna iunie iar cele 12 luni lucrate consecutiv nu se implinesc numai in luna august exist ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daca am lucrat o perioada in ue ada51 ada51 Momentan lucrez cu forme legale in Malta, contractul expira pe 31.09.2013 , dupa care voi incepe serviciul la un nou loc de munca in Romania. Voi naste pe la ... (vezi toată discuția)