avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Descarcare gestiune Fond - Tutela (Persoana cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Descarcare gestiune Fond - Tutela (Persoana cu handicap)

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarei situatii legat de citatia primita privind descarcarea de gestiune pentru Fond - tutela.

Fragment din citatie:
“_____ cu ultimul domiciliu in ____, este chemat in aceasta instanta, camera ___, in ziua de ___, la ora__ , in calitate de petent, pentru Fond - tutela.
In caz de neprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa. Cu mentiunea de a depune la dosar: hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila de punere sub interdictie, dispozitia primarului de numire a tutorelui, dovezi scrise privind venitul net realizat de pusul sub interdictie, in fiecare luna a anului 2011, dovezi scrise privind cheltuielile facute in 2011 cu pusul sub interdictie, toate in copie xerox, si extras CF ;a zi pentru imobilul din care pusul sub interdictie detine o cota de 3/4, si darea de seama refacuta, pe anul 2011, in sensul ca in cuprinsul acesteia sa fie individualizat cu adresa, nr. de carte funciara, si nr. top., imobilul din care pusul sub interdictie are o cota de 3/4.”
Intrebarile mele se refera la urmatoarele doua aspecte:
1. Ce se intelege prin “dovezi scrise privind cheltuielile facute in 2011 cu pusul sub interdictie”? Se refera la bonuri fiscale sau alte dovezi scrise cum ar fi declaratia autoritatii tutelare in urma verificarilor facute la domiciliu?
In lipsa acestor dovezi scrise, care ar fi urmarile, avand in vedere ca in ultimii 10 ani de tutela nu s-a solicitat niciodata asa ceva si de asemenea este pentru prima oara cand descarcarea gestiunii se face la judecatorie? Tutorele nu ar fi trebuit sa fie instiintat de catre Autoritatea Tutelara (unde a si depus in ultimii 10 ani descarcarea de gestiune), in scris, legat de aceasta modificare, cum ca se solicita dovezi scrise privind cheltuielile avute cu pusul sub interdictie?
2. Darea de seama depusa mai poate fi modificata?
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Alecksya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alecksya , utilizator 17:36, 21 Februarie 2012
Inscrisurile solicitate sunt documentele pe care trebuie sa le depuneti si care privesc cheltuielile efectuate din veniturile celui pus sub tutela, al carui tutore sunteti .Aceasta pentru ca dvs. va revine sarcina administrarii bunurilor si veniturilor acestei persoane.Chiar daca nu v-au fost solicitate pana in prezent, de acum instanta de tutela a preluat mare parte din atributiile Autoritatii tutelare, astfel ca procedura darii de seama anuale consta intr-o procedura , necontencioasa, care are loc in camera de consiliu, la instantele de tutela.
Depuneti bonuri fiscale, facturi, chitante, orice document prin care puteti justifica modul in care au fost cheltuiti banii celui pus sub tutela, pentru ca dvs., in calitate de tutore, sa puteti fi descarcat de gestiune.Daca inca nu a avut loc judecata, eu cred ca mai puteti depune inscrisurile solicitate .
In lipsa acestor dovezi scrise, care ar fi urmarile, avand in vedere ca in ultimii 10 ani de tutela nu s-a solicitat niciodata asa ceva si de asemenea este pentru prima oara cand descarcarea gestiunii se face la judecatorie? Tutorele nu ar fi trebuit sa fie instiintat de catre Autoritatea Tutelara (unde a si depus in ultimii 10 ani descarcarea de gestiune), in scris, legat de aceasta modificare, cum ca se solicita dovezi scrise privind cheltuielile avute cu pusul sub interdictie?

Scopul acestei proceduri este de a se justifica acele cheltuieli, care ar trebui sa fi fost facute in interesul celui de sub tutela,de a se face cunoscut instantei modul in care s-au administrat bunurile persoanei de sub tutela, daca persoana a fost ingrijita corespunzator, etc .
Daca se constata ca totul este in regula, veti primi descarcarea de gestiune, practic este la fel ca atunci cand dadeati darea de seama anuala catre Autoritatea tutelara.POate ca are loc un control ceva mai riguros, avand in vedere ca este vorba despre o instanta.
Desigur ca pot exista si cheltuieli , minore, ce nu le puteti justifica, din diverse motive, faceti aceasta mentiune in darea de seama.Nu pot fi nici ei absurzi, fiindca , de pilda, la piata nu se elibereaza bon fiscal , si mai pot fi exemple.
Cei de la Autoritatea tutelara ar fi trebuit sa va informeze, in caz ca v-au vizitat la domiciliu, in ultima vreme, despre noua procedura.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa as avea nevoie de niste informatii clare, din punct de vedere juridic. Sunt in totalitate de acord cu dvs, insa am nevoie si din punct de vedere legal sa stiu cum sunt demersurile. Astept in continuare raspunsuri la aceasta postare de la cei care au informatii legate de acest proces.
Multumesc!
Demersurile pe care vi le-am indicat se grefeaza pe dispozitiile legale.
Daca doriti sa lecturati dispozitiile legale privind ocrotirea persoanei fizice , cautati Noul cod civil ( puteti si pe net) ,Titlul III, de la art. 104 la 186 .Puteti gasi informatii legate de problema dvs, expuse in termeni strict juridici, asa cum doriti.

Alte discuții în legătură

Cine poate apara drepturile unui copil orfan Elena Gradinari Elena Gradinari Buna ziua as vrea va rog sa raspundeti la o intrebare care ma framinta de foarte mult timp:Cum se asigura statul ca bursa de copil orfan ajunge in suma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala ... albu marinica albu marinica Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala pe o perioada de 5ani In Hotărârea pe care am legalizat-o scrie ca trebuie sa prezint o dare ... (vezi toată discuția)