avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

notificare cesiune creanta- cesiunea drepturilor salariale

Buna Ziua,
As dori sa ma ajute cineva care cunoaste speta.
In situatia in care anagajatul unei unitati nu este de acord sa i se retina pe statul de plata, creditul nerambursat in termen si banca notifica unitatea angajatoare sa i se retina drepturile salariale cesionate in favoarea acesteia, angajatorul este obligat la efectuarea retinerii? La Notificarea cesiunii de creanta sunt anexate: copie contract credit,copie adv. salariu emisa de angajator, declaratie cu privire la cesiunea drepturtilor salariale semnata de angajat in alb (fara a fi trecuta denumirea angajatorului )
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 13:52, 26 Februarie 2012
Nu are niciun efect aceasta cesiune .. orice retinere din salariu se face in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile ... de asemenea, potrivit art.38 C.mun., salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Cesiunea drepturilor salariale nu este supusa legii 99/1999. Retinerile din salariu se fac in cazurile si conditiile expres prevazute de lege. Astel, cf art 454 alin 1 CPC, retinerea se face in baza adresei de infiintare poprire emisa de un organ de executare si a copiei certificate de pe titlul executoriu. De asemenea, retinerea din salariu se face in baza unei hot jud definitive si irevocabile. In cazul obligatiei la plata pensiei de intretinere, retinerea se va face in baza ordonantei si sentintei. Infintarea popririi se dispune de catre instanta de fond, din oficiu, imediat ce hot este executorie (de la data pronuntarii). Se vireaza direct creditorului doar sumele datorate cu titlu de obl de intretinere. Pentru celelalte categ sumele se consemneaza la dispozitia organului de executare (bancar sau judecatoresc), care le elibereaza creditorului dupa trecerea termenului de 15 zile de la data consemnarii sumelor de catre TP, timp in care debitorul poate face contestatie la executare.
Așa este cum au spus și colegii de mai sus, chiar eu am fost în situația asta. O fostă angajată nu și-a plătit ratele, banca a acționat împotriva ei, a obținut Titlu executoriu dar neavând ce să execute m-au sunat pe mine - angajator. Degeaba le-am spus că nu mai lucrează la mine, m-au tot amenințat că dacă nu vărs banii în contul respectiv mă dau în judecată. Și m-au acționat în instanță pentru a-mi pune poprire pe conturile firmei până la concurența sumei... I-am lăsat până la a doua înfățișare și am depus dovada că angajatul nu mai lucra la mine înainte de data notificării. Le-am cerut și cheltuieli de 1000 lei (că doar mai are BancPostul ceva bani).
Multumesc pentru raspuns. In concluzie execut notificarea?
In baza acelei notificari angajatorul nu este obligat sa retina banii si sa-i vireze bancii. Banca prin aceasta metoda incearca sa rezolve problema in mod amiabil.In situatia in care nu reuseste recurge la executare silita si atunci angajatorul nu o mai poate refuza.
Parerea mea este ca, de preferat ar fi sa se raspunda in mod favorabil la acea notificare, situatie ce ar prfita atat debitorului cat si bancii.

Alte discuții în legătură

Poprire salar angajat liliigretz liliigretz Buna ziua, am primit astazi o comunicare-adresa infintare poprire pentru un angajat, in care scrie:\\"In temeiul art.452 cod procedura civila va comunicam ... (vezi toată discuția)
Executare silitã de cãtre corpul executorilor bancari iolanda15 iolanda15 Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)