avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... scoaterea de sub urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

scoaterea de sub urmarire penala

Buna ziua,

As vrea, va rog, daca se poate sfatul dvs in urmatoarea problema:
s-a facut plangere penala impotriva a doi invinuti X si Y pentru furt. dupa 3 ani se da o ordonanta, prin care se decide scoaterea de sub urmarire penala conf. art. 249, raportat la art. 10 lit. b, art.10 b indice 1 si articolul 10 lit c.
Se dispune:
1) scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului x (fara sa se precizeze cu ce articol)
2) scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Y (fara sa se precizeze cu ce articol) si obligarea acestuia la plata amenzii administrative de 1 000 lei.
Se face plangere de catre invinuiti (amandoi) impotriva acestei ordonante, la procurorul ierarhic, acesta o respinge si da o rezolutie. in continuare fac plangere impotriva acestei rezolutii conf art 278 indice 1, ajungand la Judecatorie. Plangerea este respinsa pentru tardivitate.
Intrebarea este: persoana X scoasa de sub urmarire fara amenda poate sa ceara despagubiri morale sau materiale in civil?
si ce sanse sunt sa i se si aprobe / acorde?
de ce a fost nevoit sa faca plangere impreuna cu celalalt invinuit impreuna?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: anaxor2 , utilizator 13:19, 22 Februarie 2012
spetele de seminar nu se rezolva aici. pe forum se pun in discutie probleme reale, nu rezolvam spete ptr studentii care nu pot citi un manual de CPP si pune mintea la contributie spre rezolvarea spetelor.
Nu se poate scoate de sub urmarire o persoana prin aplicarea mai multor litere de la art 10. Trebuie sa fie incidenta o singura litera, procurorul nu poate scoate de sub urmarire o persoana pt lit b - fapta nu e prevazuta de legea penala, apoi sa spuna ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni sau nu a fost savarsita de invinuit.
1. Daca fapta nu e prevazuta de legea penala, inseamna ca nu exista ca infractiune,
2. daca nu prezinta pericolul social al unei infractiuni inseamna ca totusi fapta exista,
3. iar daca fapta nu a fost savarsita de invinuit inseamna ca infractiunea subzista, dar dupa cum spune si textul legal, nu e savarsita de persoana in cauza.
Nu am intalnit niciodata un caz in care sa se dea SUP fara sa se arate litera.
este o problema "foarte reala". NU ESTE SUBIECT DE SEMINAR. mi-a terminat de mult studiile !! Nu in drept, este adevarat, alftel nu as fi cerut aici parerea, daca aveam studii de drept.
este cat se poate de reala problema
Multumesc dnei Olimpia pentru raspuns!
Din pacate, realitatea se prezinta exact asa cum am relatat-o. Nu se arata nicio litera.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
anaxor2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie ? Manole Dumitru Manole Dumitru 1). La 03.06.2013, organele Politiei locale intocmeste P-V de constatare a si sactionare a contraventiilor impotriva lui X la sesizarea lui Y (montarea unei ... (vezi toată discuția)
Contestatie / plangere impotriva unei amenzi administrative DehRadu DehRadu In speta am fost chemat la DIICOT ca martor intr-un dosar de trafic de droguri. In acel dosar cunosteam o singura persoana iar ea este acuzata de trafic. Am ... (vezi toată discuția)
Vatamarea corporala ContSters75393 ContSters75393 IN URMA CU 2 ANI AM FOST AGRESAT DE UN GRUP DE PERSOANE (6-8).IN URMA ACESTEI AGRESIUNI AM FOST DIAGNOSTICAT CU PERFORATIE MINIMA DE TIMPAN DUPA O SPITALIZARE ... (vezi toată discuția)