avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Conditii si acte necesare pentru a candida ca primar
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Conditii si acte necesare pentru a candida ca primar

buna,
As avea si eu ceva nelamuriri.De ce acte sunt necesare pentru a candida ca iindependent la primarie?Este suficient daca am flotant pe c.i. pentru a candida la primarie?Dupa cum am citit nu specifica nicaieri ca este nevoie sa ai domiciliu permanent.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:33, 22 Februarie 2012
Art. 4
(1) Au dreptul de a fi alesi consilieri sau primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pâna in ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia României, republicata.
(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.
Art. 48
(1) Candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din circumscriptia respectiva, dar nu mai putin de 50 in cazul comunelor, 100 in cazul localitatilor urbane de rangul II si III si de 1.000 in cazul judetelor, municipiului Bucuresti, sectoarelor municipiului Bucuresti si localitatilor urbane de rangul I.
Art. 49
(1) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor.
(2) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.
(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni cu drept de vot. Un sustinator poate sprijini câte un singur candidat la functia de consilier local, câte unul la functia de consilier judetean si câte unul la functia de primar.
(4) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria lor raspundere.
(5) Lista de sustinatori trebuie insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, data in conditiile art. 45 alin. (4) si (5), si se depune la biroul electoral al circumscriptiei pentru care candideaza.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre conditiile participarii la alegerile locale 2016 ca independent nel14 nel14 As dori daca este in tema cineva sa-mi spuna ce conditii trebuie sa indeplineasca un candidat independent la alegerile locale 2016 ca ... (vezi toată discuția)
Consilier local independent cate semnaturi sustinatori trebuie minim? adyr adyr Vreau sa candidez pentru functia de consilier local ca independent! Numarul persoanelor cu drept de vot este de 1600 pers. cate semnaturi, sustinatori imi ... (vezi toată discuția)
Candidatura ca primar de sector Buzatu cosmin Buzatu cosmin Vreau sa stiu mai exact ce trebuie sa fac pentru a candida ca primar independent la un sector al municipiului Bucuresti? (vezi toată discuția)