Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Ca in orice asociatie care se respecta, si unde locuiesc eu s-a incasat fond de rulment de la locatari . In urma unor datorii foarte vechi catre diferiti furnizori, comitetul de bloc a hotarat ca tot fondul de rulment incasat pana acum sa fie directionat catre acei furnizori. E legal ? Trebuie neaparat mentionat ca toti locatarii si-au achitat datoriile catre asociatie, acele restante catre furnizori la care fac referire sunt din vina vechii admnistratii a blocului ( in urma unei expertize contabile s-a constatat ca lipsesc bani, administratoarea neputand justifica acele sume ). Deci e legal ca din fondul meu de rulment ( eu fiin tot timpul cu plata cheltuielilor la zi ) sa se plateasca oalele sparte de altii ?
Poate e mai usor de inteles pe exeple concrete.
Sa spune ca dv aveti un fond de rulment de 200 lei platit la sociatie.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 asociatia de proprietari face unele cheltuieli catre furnizori si prestatori de servicii, achizitioneaza meteriale de curatenie...
Si-aceasta situatie este permanenta. La data de 18 februarie se afiseaza lista de plata pe luna ianuarie. In acea data fondul dumneavoastra de 200 lei este deja cheltuit pe ceea ce v-am spus mai inainte.
Se afiseaza lista si administratorul incepe sa incaseze. Platiti si dumneavoastra cota afisata care este de aproximativ 200 lei. Atunci de-abia v-ati reintregit fondul de rulment. Iar acesti 200 lei se vor cheltui iar zi de zi acoperibd toate costurile si facturile catre furnizori si prestatori..., pana la urmatoarea lista de plata din 18 martie...
Asa este firesc si asociatia nu ar avea restante la furnizori daca toata lumea ar plati, si-ar reintregi lunar acest fond prin plata cotelor afisate.
Dar sunt unii care nu platesc lunar. Acestia sunt restantierii. Asociatia nu are suficienti bani sa achite furnizorii si ramane cu restante fata de furnizori.
Sesizati legatura directa intre restantele asociatiei fata de furnizori si restantele proprietarilor fata de asociatie?
Nu intra in discutie fondul de rulment al dumneavoastra. Dumneavoastra nu platiti mai mult decat aveti afisat pe lista. Nu va sanctioneaza, penalizeaza nimeni pe dumnaevoastra daca un vecin devine restantier. Restantierul respectiv plateste penalizarile, nu dumneavoastra.
Sigur ca necazuri poate avea toata asociatia daca numarul restantierilor ori suma restanta este prea mare iar furnizorul opreste, de exemplu apa pentru intregul bloc.
Dar asta, repet, nu afecteaza fondul de rulment al dumneavoastra si nu inseamna ca fondul de rulment a fost folosit pentru plata restantelor altora.
Fond de rulment
user43
In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)