avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi vignete dupa 6 luni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi vignete dupa 6 luni

Buna ziua,

Stimati colegi de forum, intrucat nu posed cunostinte avansate de drept, am rugamintea sa ma ajutati/indrumati in urmatoare problema atat cat puteti si va permite timpul si disponibilitatea.

Astazi am primit 2 pv pentru neplata rovignetei. Eu platesc rovignetele pentru fiecare drum pe care il fac in afara Bucurestiului pe 7 zile, deoarece rareori stau mai m ult de o zi plecat din bucuresti(cel mai mult plec si ma intorc in aceeasi zi).

1. fapta in 15.08.2011, pv intocmit pe 31.12.2011, primit pe 21.02.2012
2. fapta din 25.08.2011, pv intocmit pe 31.12.2011, primit pe 21.02.2012

in cazul amenzii nr 1, am primit pv-ul la mai mult de 6 luni, se considera deja anulat?

Mentionez ca ambele amenzi au fost lasate in tocul usii de la intrare, fara sa semnez nimic.

De asemenea nu exista nicio semnatura olografa pe niciun pv, doar o stampila care se aplica de sistemul informatic pe care scrie:"centrul de studii tehnice rutiere si informatica bucuresti".

Nu a fost rea vointa, doar ca am uitat/nu am fost atent la acest aspect. Am vreo 4 chitante platite pentru plecari in afara Bucurestiului una chiar de la inceputul lunii septembrie 2011.

Ce as putea face sa anulez pv-urile? tinand cont ca prima mi-a fost adusa la cunostinta dupa 6 luni si a doua nu are semnatura olografa pe ea.

Multumesc anticipat

daniel
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:24, 23 Februarie 2012
Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute.
Legea nr 445/2001prevede "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic"-aspect speculat de şoferii prinşi fără rovinietă care pretind că amenzile le primesc pe hârtie şi nu "printr-un program informatic".
In 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni nu a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii.
Instanta solicita ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17).
Formulati plangere contraventionala impotriva PV in termne de 15 zile de la comunicare ,
la judecatoria responsabila locatiei unde au fost constatate si consemnate contraventiile

[ link extern ]

Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sunt doua aspecte de care trebuie sa tineti cont:
1. art. 13 din OG/2001 - aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Calculati dvs. termenul de 6 luni de la data sarvarsirii faptei.
2. art. 14 din OG 2/2001 - executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii. Calculati dvs. o luna de la data intocmirii procesului - verbal.

Un alt aspect deosebit de important este cel dat de art. 17 din aceeasi OG 2 din 2001 care prevede ca lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului ...., a faptei savarsite si a dateri comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Verificati daca procesul verbal este semnat cu pixul (adica olograf) de catre persoana care a aplicat sanctiunea contraventionala, daca nu exista este cauza de nulitate. In contestatie puteti invoca aceasta prevedere legala.



Daca platesc doar amenzile in cele 48 de ore si mi se va da castig de cauza, imi voi putea recupera banii? si de asemenea in cazul in care primesc raspuns negativ, va trebui sa platesc si restul diferentei de amenda+cei 28 de euro?

multumesc
Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani.
Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
Daca solicitati instantei de judecata pe langa cererea principala anulare PV si cerere accesorie de recuperat suma deja achitata - probata cu chitanta ,instanta de judecata,
daca va retine motivele dvs ca temeinice ,poate dispune hotarare de anulare PV si recuperarea sumei achitate de catre dvs
Daca platiti in 48 de ore, jumatate din amenda si castigati vi se vor returna banii platiti. Daca nu castigati nu mai trebuie sa platiti nimic pentru ca ati platiti in termenul de 48 ore suma inscrisa pe procesul - verbal.

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta - plangere, prescriptie, semnatura guest3333 guest3333 Daca un autoturism cu nr. de Bucuresti se afla in localitatea Mogosoaia, se poate aplica amenda pentru neplata rovinietei? Evenimentul avand loc in 02.08.2015 ... (vezi toată discuția)
Amenda trecere neregulamentara fără proces verbal Iiordacha Iiordacha Buna ziua, Azi am trecut neregulamentar, paralel cu trecerea de pietoni la 5 metri. Nu au fost masini si nu am încurcat traficul. Am fost oprit și ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)