avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa beneficiez de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa beneficiez de somaj?

Pot sa beneficiez de somaj in cazul in care am un venit din chirii de 450 lei avand o vechime de 37 de ani de munca! Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
aLexXxYnHo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:32, 23 Februarie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Asadar dvs. aveti alte venituri (din chirii, nu din activitati autorizate).
- Veti prezenta la Agentia de Somaj o adeverinta de la Fisc cu veniturile, provenienta lor si cuantumul acestora.

6. Este bine sa mergeti la Agentia de Somaj sa vedeti daca acest venit din chirii va este admis pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relizez venituri din chirii, pot beneficia de indemnizatie de somaj? adybican adybican Buna ziua, Am fost sa-mi depun actele pentru somaj da r mi s-a spus ca datorita faptului ca am un apartament inchiriat nu voi beneficia de ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Am venituri din chirii - pot beneficia de indemnizatie de somaj? mary_f mary_f realizarea de venituri din chirii (chrie lunara declarata la finante, suma bruta de 750 lei) elimina eligibilitatea pentru acordarea indemnizatiei de somaj? ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii si indemnizatie de somaj gigi71 gigi71 Buna ziua. In cazul in care o persoana are un contract de cedare bunuri (inchiriere camera) in val. de 100 ron/luna, persoana respectiva (proprietarul) poate ... (vezi toată discuția)