avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea problemei, model notificari?

Nu am avut rabdare si timp sa citesc toate postarile referitoare la acest subiect (sunt 402 pagini).
Pe scurt...noi si vecina de deasupra avem peretele din bucatarie ud de la scurgerea comuna a apei de la bucatarie. Problema s-a verificat si este de la vecinul de la ultimul etaj. Vrem sa schimbam toata coloana, dar acest vecin nu este de acord pe motiv ca la el nu curge nimic (normal ca doar apa nu curge in sus :) ).
Din cate am citit pe net, pe diverse forumuri s-ar aplica L230/2007 cu normele ei de aplicare.

Ca o paranteza, ca administrator al firmei pe care o conduc am avut un proces cu un debitor rau platnic. Deci cam stiu cum functioneaza de bine legea in Romanica, din pacate mori cu dreptatea in mana; asta pe langa faptul ca pierzi timp si bani.
Deci n-as vrea sa ajungem la tribunal. Tot din aceasta experienta stiu ca sunt niste pasi de urmat, iar logica mea imi spune ca acesti pasi ar fii urmatorii:

1. discutii pe cale amiabila cu vecinul (in cazul meu nu au fost foarte amiabile si s-au terminat cu un categoric NU, el nu-si sparge in casa nimik pt ca pe el nu-l afecteaza)

2. notificarea lui in scris asupra problemei si cererea de a lua masuri (asta mai mult ca sa-l sperii....DACA se sperie..ca poate e -mi.se.rupist- si nu-l intereseaza)

3. notificarea Asociatiei de Proprietari (ei cf L230/2007 ar putea sa-l oblige pe proprietar sa efectueze reparatiile respective deoarece afecteaza si pe altii...dar din cate am citit pe net, acestia refuza sa se implice, din mai multe motive)

4. plangere la politie (pt proprietar pt tulburarea bunei convietuiri :)...sau nu stiu exact ce motiv) si plangere la Primarie (pt Asociatia de Proprietari ca nu-si exercita obligatiile stabilite prin lege)....DAR la cum merg lucrurile in Romanica, s-ar putea sa fie apa de ploaie...

5. Proces (bani aruncati si nu esti sigur ca ii mai recuperezi, timp pierdut si cum spuneam, poti muri cu decizia definitiva si irevocabila in mana).

Acestea fiind spuse, rugamintea mea este urmatoarea:

ma ajuta cineva cu un model (formular) de notificare catre Proprietar si asociatia de proprietari.

as prefera un model de la un jurist/avocat cu trimiteri la legi si articole.
ADICA sa fie o notificare BETON, de speriat (mai mult...sper) pt a nu avea portite de scapare in caz ca se ajunge la proces.

stiu ca aceasta informatie ar tb platita, dar pt chestia asta ar tb sa-i dau avocatei 1000 de lei, chiar daca nu ajung la proces, ceea ce nu.mi prea convine, plus faptul ca mai dau 200 lei benzina ca sa ma deplasez in localitatea unde este pb, plus ca tb sa lipsesc de la lucru...

In speranta ca acest site, avocatnet.ro chiar a fost facut sa ajute...va multumesc anticipat tuturor pt raspunsurile pertinente si la obiect.

o zi buna tuturor
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 21:50, 18 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Urmati pasii pe care vi i-a recomandat mai sus dl. adriantot: redactati o sesizare in 2 exemplare in atentia presedintelui asociatiei si pastrati un exemplar cu nr. de inregistrare. Sunt obligati sa va raspunda!
Nu cereti sfaturi de la casiera sau de la alte doamne cumsecade, in multe cazuri veti primi informatii gresite. Nu intrati in conflict cu vecinul, mai ales daca problema este la partile comune. Este obligatia asociatiei sa gaseasca solutii.
Pai si din ce bani vor repara, daca nici un proprietar nu mai cotizeaza la fondul de rulment???
Va rog, ajutati-ma cu o formulare a notificarii...ca in situatia asta sunt mai in ceata decat inainte... (Mama sta in alt oras, si s-a interesat si ea la Asociatia de care apartine si i-a raspuns la fel...nici ei nu mai cotizeaza la fondul de rulment)...DECI?
Nu este vorba de fondul de rulment. Fondul de rulment se foloseste pentru plata cotelor lunare ale proprietarilor pana cand se afiseaza listele. Acesta nu se constituie pentru efectuarea reparatiilor.
Pentru reparatii asociatiile de proprietari constituie fondul de reparatii.
Sigur ca sunt situatii cand fondul de reparatii este mic sau nu exista pentru ca s-a cheltuit, au intervenit unele avarii... Dar aceasta nu inseamna ca in asociatie nu se mai fac reparatii ale instalatiilor comune, ale teraselor ale subsolului, ale liftului... Viata merge inainte, instalatiile se invechesc, se uzeaza...
Dumneavoastra solicitati in scris sa se faca reparatia.
Ce trebuie sa faca presedintele, comitetul, administratorul?
Sa solicite unor firme de instalatii sa intocmeasca un deviz estimativ al lucrarii. Sa decida in comitet cu ce firma executa lucrare. Sa repartizeze costul lucrarii, conform devizului, pe listele de plata. Sa inceapa a incasa sumele pentru lucrare odata cu incasare oricaror alte sume afisate pe lista de plata lunara. Cand asociatia incaseaza o suma suficienta poate contacta firma prestatore si sa incheie contractul cu aceasta stabilind termenii lucrarii, modalitatea de plata, garantii...
Cei care nu platesc devin restantieri si li se aplica penalizari iar dupa 90 de zile pot fi actionati in instanta ca pentru orice alta datorie.

Solicitare catre asociatie:
Domnule presedinte,
Subsemnatul Ixulescu, proprietar al apartamentului..., situat in bloc..., scara..., etaj..., va aduc la cunostinta ca in apartamentul meu se infiltreaza apa ce provine de la coloana comuna de scurgere. Am constatat ca aceeasi situatie este si la vecinul....
Avand in vedere ca este o instalatie comuna va rog sa luati masuri, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, pentru a repara instalatia.
.....Daca vreti mai povestiti ce stiti, ce sugerati, cum credeti ca s-ar putea repara...

Semnatura Data

MUltumesc mult de tot... m-ati salvat cu notificarea (cele trei randuri le asteptam) :)...
O zi buna
Domnule Adriantot, am si eu o problema asemanatoare, doar ca, am inteles ca defectul este in apartament nu pe coloana comuna.(am sesizat ca, cand persoana nu este acasa si inchide apa nu mai este ud tavanul)
Am sesizat verbal atat asociatia, cat si proprietarul apartamentului de multe ori, problema ramanand nerezolvata.
Intrebarea mea este, pot folosii formularul postat de dumneavoastra (cu modificarile de rigoare) ca sa aduc la cunostinta in scris administratiei, invocand legea 230/2007 cat si HG 1588/2007 ?
Mentionez ca nu am asigurare pe locuinta, asa ca, acea varianta este nula.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Teava pluviala tamararoro tamararoro Am o problema cu teava pluviala, eu stau la etajul III din IV si mie imi apare pata de apa in tavan si mai nou, imi inunda holul, caci se prelinge pe teava si ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere apa wc stefanlupu stefanlupu Buna seara , ma confrunt cu o situatie si nu stiu cum sa actionez.Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 4.De cateva saptamani vin vecinii de la etajul 2 , ... (vezi toată discuția)
Cine si cum raspunde juridic de inlocuirea unei tevi de apa (sparte) intr-un bloc de proprietari ? Maria Burs Maria Burs Buna dimineata ! De un an de zile am semnalat administratorului si presedintelui blocului spargerea unei tevi, care a umezit unul dintre peretii WC-ului de ... (vezi toată discuția)