avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de un sfat referitor la partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de un sfat referitor la partaj

am divortat, pe cale amiabila, la 31.03.2008; in iunie 2007, am platit unei firme, o suma de ......... EUR, pentru o masina de import (am primit pentru banii dati o dispozitie de incasare de la firma respectiva - sunt oameni corecti); masina este in leasing, firma fiind de drept utilizator pana spre sfarsitul anului 2008; urmeaza ca spre sfarsitul anului 2008, la expirarea perioadei de leasing, sa facem actele, masina trecad-o pe numele meu;

- banii pentru masina au fost dati de tatal meu, dar pe dispozitia de incasare eliberata de firma utilizatoare a fost trecut numele meu

- pana acum n-am facut partajul cu fostul sot

Intrebare : daca trec masina pe numele meu exista posibilitatea ca fostul sot sa atace acest lucru in instanta si sa spuna ca banii am fost dati in perioada casatoriei si el sa primeasca 1/2 din suma platita pentru masina drept despagubire ?; dar daca trec masina pe numele tatalui meu (banii erau ai lui si nu ai nostrii) este mai bine ?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: asra , utilizator 12:14, 13 August 2009
cecilia11 a scris:

Nu am avut beneficii din partea respectivei firme. Masina este doar in folosinta mea, fiind in proprietatea unei societati de leasing, iar firma care mi-a cedat-o spre folosinta, conform contractului de leasing, este firma utilizatoare.

Spune ca nu vrei sa faci partaj. Hai, recunoaste!:banned:
Bunul donat unuia dintre soti devine bun propriu al acestuia – donatorul a avut in vedere ca sunteti fiica lui. Banii respectivi pot fi considerati... donatie (dar, cf legii, ar trebui sa imbrace forma actului autentic); sau e un dar manual. Apoi, deja sunteti divortata, iar masina abia acum urmeaza sa intre in proprietatea dv – cat timp ati fost casatoriti, nu se presunea ca sunteti proprietara, ci doar utilizator al masinii, in virtutea unui contract... Dispozitia respectiva de incasare este pe numele dv, dar puteti incerca varianta... tata a dat banii firmei, pt ca aceasta firma sa poata achizitiona masina, iar dispozitia e pe numele meu deoarece colaborez cu firma (sau am contract de munca?) si, in plus, tata trebuia sa se asigure ca banii vor fi inapoiati in caz ca firma nu imi va "ceda” mie proprietatea masinii la sf contractului de leasing... Mai e ceva de luat in calcul: cine a platit ratele pt leasing?
Sanse de a obtine masina fara a o supune partajului exista, dar cred ca trebuie sa vorbiti cu cineva care stie sa "descurce itele” in favoarea dv.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
Am si eu nevoie de un sfat..daca sunt casatorita, iar locuinta este pe numele tatalui sau, am vreun drept la partaj?noi am investit amandoi in aceasta locuinta, dar este pe numele tatalui sau.pot face un act aditional sau ceva care sa ateste ca am investit in aceasta casa?
Va multumesc
Puteti incheia un act ca ati investit dar acest act nu va da drept de proprietate sau de coproprietate.
Veti avea dreptul la despagubiri, la banii investiti daca dovediti ca ati investit.
Dar, eu vad ca trebuie sa il dati in judecata pe tata nu pe sot.

avocat Claudiu Lascoschi
am achizitionat in timpul casatoriei o masina in leasing. contractul, actele sunt toate pe numele fostului sot. teoretic pana la momentul despartirii in fapt, masina era achitata cam 70% din valoare. ratele le plateste in prezent el.
recent am introdus actiunea de partaj pt bunurile comune. vreau sa stiu daca si masina poate face obiectul partajului, avand in vedere ca este in leasing si daca pot cere o parte din valoarea achitata pe ea pana la momentul divortului. daca da, cum, cand si sub ce forma pot face asceasta solicitare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj - bunuri pe numele fiului weeezer weeezer Buna ziua. Am si eu 2 mici problemute, sper intr-o rezolvare cat mai clara, multumesc anticipat. Mama achizitioneaza fiului, pe numele acestuia, un ... (vezi toată discuția)
Instrainare autoturism fara acordul sotiei cauneac cauneac Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca sotul sa instraineze (vanzare sau donatie) un autoturism fara acordul sotiei. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)