avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare cheltuieli de intretinere - asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare cheltuieli de intretinere - asociatie de proprietari

Suntem o asociatie de proprietari. Am actionat in instanta unul dintre proprietari, deoarece nu si-a platit intretinerea.Am solicitat ca sa fie obligat de instanta la plata intretinerii pentru perioada octombrie 2010-octombrie 2011. Intre timp, ulterior introducerii actiunii in instanta, am aflat ca persoana in cauza a vandut apartamentul in luna august 2011 iar noii proprietari au achitat intretinerea pentru lunile august-octombrie 2011.
In acest caz, va rog sa-mi spuneti, cum sa procedez in instanta, sa fac niste note de sedinta sau o completare la actiune si sa cer reducerea sumei pe care i-o cerem persoanei, avand in vedere ca acum nu mai solicitam decat plata pentru lunile octombrie 2010-iulie 2011 (deoarece, asa cum am spus, pentru lunile august-octombrie 2011, noii proprieteri au platit)?Care este procedura corecta pe care trebuie s-o urmam? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:56, 27 Februarie 2012
Pur si simplu faceti o cerere la urmatorul termen si va restrangeti pretentiile la suma ramasa de plata si indicati perioada . Solicitati o cop[ie de pe actul de vanzare-cumparare de la noii proprietari , identificati notarul care l-a intocmit si mergeti la el cu reclamatie pentru ca a intocmit actul fara a solicita adeverinta de la asociatie ca ar fi cu plata la zi. Eventual il reclamanti la Camera notarilor. Notarul il va obliga pe debitor sa aduca adeverinta dupa ce va plati sub sanctiunea anularii actului de vanzare-cumparare.
Cum a fost posibila instrainarea apartamentului in contextul dispozitiilor art 20 (1) (2) din L nr 230/2007 ?
Cum a fost posibila instrainarea apartamentului ,in conditiile in care disp art 50 din L nr 230/2007 prevede dreptul
asociatiei de proprietari de a actiona in justitie orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor la cheltuielile asociatiei de proprietatri mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

Suplimentar art 51
asociatia de proprietari are un privilegiu imobilar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari?

Atentie ca actele de instrainare apartament fara existenta de adeverinta din partea asociatiei de proprietari ,care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari conduc la nulitatea de drept a contractului de instrainare,in temeiul art 20 (2) din L nr 230/2007
....daca in actul de cumpararese stipuleazaca noul proprietar achita datoriile...NU MAI ESTE NEVOIE DE ADEVERINTA ASOCIATIE.
Adeverinta de la asociatie este obligatorie. Prin ea se arata daca debitele au fost achitate, caz in care se scrie ca vanzatorul nu are la data eliberarii adeverintei nicio restanta sau i se inscrie debitul si in acest caz cumparatorul fie nu va fi de acord sa cumpere apartamentul, fie isi va asuma responsabilitatea de a achita suma inscrisa in adeverinta.
Deci el va prelua apartamentul cu valoarea restanta inscrisa in adeverinta, asumandu-si-o pntru o plata ulterioara.

Un act de vanzare/cumparare fara aceasta adeverinta poate fi declarat nul, conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, astfel:
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoria la intretinere? ZamfirSilvia ZamfirSilvia Buna seara. Am vandut in iunie 2011 un apartament in Constanta, si am plecat de atunci din tara. Am fost informata ca noii proprietari nu s-au inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Adeverinta asociatie anjinsan anjinsan Buna Ziua, Situatie:Un chirias, se muta in locul altui chirias si apoi solicita adeverinta de la asociatie din care sa rezulte ca nu exista debite restante ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)